Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Láska v. Downův syndrom. Film Já taky je plný upřímnosti i klišé

Kultura

  16:21
Španělský film Já taky nechává diváky nahlédnout do světa lidí postižených Downovým syndromem. Upřímnost a autenticita scén s nimi jsou nicméně zaplaceny některými klišé a scenáristickými berličkami.

Daniel a Laura, Film Já taky foto: AČFK

Stavět mentálně postižené lidi před kameru snímající hraný film je ošemetné. Může jít o dobrý úmysl (osvětu, nabourávání předsudků), ale autoři si koledují o celou řadu výhrad a nařčení z kýčovitosti, laciného (sebe)dojímání či zneužívání lidí, kteří pořádně nevědí, k čemu se propůjčili.

Španělským režisérům Álvaru Pastorovi a Antoniu Naharrovi ve snímku Já taky před kamerou pobíhá celá taneční skupina mladých lidí s Downovým syndromem, o žádném zneužívání však nemůže být řeč. O téhle problematice už natočili krátký film Uno más, uno menos, který jim v roce 2002 vynesl nominaci na výroční ceny Goya. Problém jejich celovečerního debutu Já taky leží jinde: aby diváky poučili co možná nejpohodlnějším způsobem, staví kolem hlavního hrdiny věž žánrových stereotypů z melodramat.



Hrdina se jmenuje Daniel a jeho příběh se do značné míry inspiruje osudy jeho představitele Pabla Pinedy. Čtyřiatřicetiletý Daniel/Pablo je prvním Evropanem s Downovým syndromem, který vystudoval univerzitu. Nastoupí do oddělení sociálních služeb v Seville, kde se také seznámí s půvabnou, ale poněkud příliš přímočarou Laurou. Ti dva v sobě najdou spřízněné duše, ale Daniel by chtěl něco víc než "jen" přátelství. Paralelně s tím se odehrává příběh dalších postižených, Luisy a Pedra, jejichž lásce jejich rodiny a okolí nepřejí.

Cizinci ve svých světech
Druhý příběh má linii vztahu Daniela a Laury jen podporovat, přitom je daleko zajímavější: to, co hlavní story divákovi strká přímo před oči, říká jaksi mimochodem. Daniel s Laurou totiž působí příliš vykonstruovaně. Cestu k sobě najdou proto, že jsou ve svých prostředích outsidery: on je na běžného "Downa" příliš inteligentní, ona se zase vinou dávného rodinného traumatu (už to je klišé z největších) vyčleňuje z "normální" společnosti. Dále mají za úkol vyvracet předsudky: postižený studuje, sportuje, chodí vždy upravený a je v podstatě naprosto soběstačný, "zdravá" se spouští s podivnými existencemi, pije jako duha a působí zkrátka jako hromádka neštěstí.

Luisa s Pedrem, jež spojila láska k tanci, mají daleko menší prostor, přesto budí životnější dojem. Hlavní téma jejich zápletky - blízcí jim s dobrými, leč přehnaně ochranitelskými úmysly brání žít plnohodnotný společný život - vyplývá na povrch samovolně a přirozeně.

Daniel a Laura, Film Já taky

Film neví, kdy má skončit, a jeho hlavní dramatický oblouk se klene trochu nakřivo. Je to škoda tím větší, že v jednotlivostech funguje výtečně. Almodóvarovská herečka Lola Dueňas nelehkou roli Laury zvládá s přehledem a s Pinedou vytváří charismatický pár. Civilní, ve scénách s postiženými až dokumentaristická kamera slouží celku. Některé scény - usmiřování prvního páru ve výtahu, útěk druhého páru od rodin, aby mohli být konečně spolu - jsou drsné i vtipné zároveň. Jiné - třeba sexuální výchova Luisy s Pedrem - vzbuzují výbuchy smíchu nezatížené vynucenou politickou korektností.

Já taky v kinech poběží se svéráznou upoutávkou, natočenou pod vedením dokumentaristky Lindy Jablonské, a s krátkým animovaným filmem O sexu s hlasy Ani Geislerové a Pavla Lišky. Obojí vzniklo v dílnách sdružení Inventura, které pomáhá lidem s mentálním handicapem.

Já taky (Yo, también)

Španělsko 2009
Režie:
Álvaro Pastor a Antonio Naharro
Hrají: Lola Dueňas, Pablo Pineda, Lourdes Naharro a další


Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...