Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Leonardo DiCaprio chystá nový film. Bude o ekologickém skandálu Dieselgate

Kultura

  20:00
Los Angeles - Americký herec a producent Leonardo DiCaprio se chystá natáčet nový film o skandálu měření emisí v naftových autech Volkswagen. DiCaprio je společně s Jennifer Davissonovou producentem filmu, režírovat by ho měl německý režisér Edward Berger, který točil mimo jiné seriál Patrick Melrose s Benedictem Cumberbatchem. DiCaprio s ním dohodu zřejmě uzavřel už loni.

Držitel Oscara a ekologický aktivista Leonardo di Caprio nejprve podporoval rivala Clintonové Bernieho Sanderse. Poté, co byl výběr prezidentských kandidátů zúžen, však pořádal pro Clintonovou benefiční akci, jejíž výtěžek následně putoval na pomoc financování její kampaně. foto: Reprofoto

Film má být založen na knize Jacka Ewinga z května 2017, která nese titul Faster, Higher, Farther (Rychleji, výše, dále) - The Volkswagen Scandal. Podle odhadu serveru Collider, který informaci přinesl, by „Rychleji, výše, dále“ mohl být i název nového DiCapriova filmu. Film vzniká pod hlavičkou produkční společnosti Appian Way a studia Paramount, scénář píše oskarový scénárista Charles Randolph. Do samotného začátku natáčení je ale ještě daleko, vyplývá z informací serveru Collider.

Volkswagen versus zákazník: 1:0 pro automobilku. Výrobce vyhrál emisní spor

Skutečnost, že zrovna Leonardo DiCaprio vyzdvihuje námět dieselové aféry kolem Volkswagenu, není nijak překvapivá. Herec a producent je totiž také už dlouhá léta ekologickým aktivistou. Už dříve produkoval například dokumentární film 11. hodina, založil environmenální Nadaci Leonarda DiCapria a angažuje se v ochraně přírody i zvířat. 

Leonardo Di Caprio ve filmu Vlk z Wall Street
Leonardo Di Caprio ve filmu Vlk z Wall Street

Do projektů na ochranu přírody také investuje. V roce 2017 například finačně podpořil americkou společnost Love the Wild, která se snaží o ekologický chov ryb. Ve stejném roce podle informací serveru LifeGate na řešení environmentálních problémů daroval 20 milionů dolarů. 

Aféra Dieselgate se spustila v roce 2015 poté, co se ukázalo, že turbodieselové motory nových aut koncernu Volkswagen jsou schopné obcházet homologační emisní měření. Řídicí jednotka motorů TDI o objemu od 1,2 do 2,0 litru poznala, když se vůz podrobuje emisnímu testu a přejde na ekologický režim, při kterém vůz produkuje výrazně nižší množství škodlivin. Celkově byly tyto motory namontovány v 11 milionech aut koncernu VW po celém světě, z toho je asi 1,2 milionu škodovek.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.