Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Lidé brání Flédu. Petici za klub jich podepsaly tisíce

Kultura

  11:24
BRNO - Již přes osm tisíc lidí na internetu podepsalo petici na podporu brněnské Flédy. Jednomu z nejznámějších klubů v Česku hrozí, že bude muset zavřít kvůli vyhlášce nařizující mu, aby končil hudební produkci po 22. hodině. Na Facebooku už vznikla i stránka na podporu podniku, petiční archy lidé podepisují i na řadě míst moravské metropole.

Brněnský klub Fléda. foto: ČTK

Vyhláška pro klub v podstatě znamená zánik. "Nemůžeme ve 22 hodin zavřít, to by nás zruinovalo,“ tvrdí Lukáš Stara ze společnosti Level B Production, která Flédu osm let provozuje. Budova, v níž sídlí, má problémy se zvukovou izolací. "Při některých kapelách se tu nedá usnout,“ potvrdil LN jeden z nájemníků přilehlého domu ve Staňkově ulici.

ČTĚTE TAKÉ:

Podnět k omezení hudební produkce dal zastupitelstvu městské části Brno - Královo Pole jeho člen Jan Kratochvil, majitel sousedního domu Flédy. Po ročních tahanicích a kontrolách zastupitelé kolegům navrhli, aby se dostala na seznam podniků s omezenou možností pouštění hudby.

Klub přitom již do odhlučnění investoval. "Nechali jsme si udělat studii od stejné firmy, která podobné opatření zajišťovala v pražském Rock Café. Odstranili jsme rezonující konstrukce, čímž tu zanikl i oblíbený kinosál, chystáme i další kroky,“ slibuje ředitel Flédy Pavel Cupák.

Zpřísnění přijde v květnu

Jenže zastupitelstvo by mělo zpřísnění schvalovat ještě v polovině května. "Do té doby nejsme schopni vše udělat,“ dodává Cupák. Problém je totiž také v tom, že jim dům nepatří, vlastníky jsou dva jihočeští lékaři, kteří nemají potřebných až 10 milionů na úpravy.

Stejným problémům čelil i klub Roxy v centru Prahy. V roce 2005 dokonce musel na čas přerušit pořádání tanečních parties, protože radnice Prahy 1 provozovateli hrozila výpovědí z budovy v Dlouhé ulici a okamžitým ukončením veškerých aktivit. 

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...