Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Louvre uzavřela kromě covidu jenom válka. Za zamčenými dveřmi slavného muzea je přesto živo

Pařížský Louvre se potřetí ve své historii uzavřel pro veřejnost. foto: Benoit TessierReuters

Praha - Nejnavštěvovanější muzeum světa se potřetí ve své historii uzavřelo pro veřejnost. Kvůli pandemii koronaviru přišel pařížský Louvre o řadu návštěvníků a v přepočtu o více než dvě miliardy korun. Nicméně na rozdíl od jara, kdy muzeum zastavilo veškeré aktivity, nyní zůstává Louvre v chodu i za zavřenými dveřmi.
  15:00

Během čekání na znovuotevření se muzeum rozhodlo využít období bez návštěvníků k opravám, stavebním pracím nebo k přesunu uměleckých děl, píše francouzský deník Le Monde. Za normálních okolností je pro tyto činnosti vyhrazeno každé úterý, kdy se Louvre uzavírá pro veřejnost.

„Teď máme úterý každý den,“ poznamenává ředitel architektonického dědictví a zahrad Laurent Le Guédart. Zároveň dodává, že muzeum obnovilo okolo desítky projektů, některé dokonce díky stávající situaci dokázalo urychlit. 

Kromě jiného se zrychlují také drobné údržbářské práce, například co se týče osvětlení – Louvre je vybaven 60 tisíci žárovkami, z nichž 20 tisíc se musí každý rok obměnit.

Pařížský Louvre se potřetí ve své historii uzavřel pro veřejnost.
Pařížský Louvre se potřetí ve své historii uzavřel pro veřejnost.

V muzeu zůstalo jen přibližně 250 zaměstnanců z celkových 2315. Nechybí mezi nimi hlídači, kteří mají bez zástupů obdivovatelů umění dlouhou chvíli. Jeden z nich tráví čas v galerii italských maleb.

„Počítám na obrazech koně a další den počítám psy. Bez lidí tu čas utíká pomalu,“ svěřuje se. Na muzejní poklady dohlíží také patnáct pařížských hasičů. Využívají výhody uzavření a trénují orientaci v bludišti 403 místností.

Nejznámější exponát muzejní sbírky, obraz Mony Lisy italského renesančního malíře Leonarda da Vinciho, působí opuštěně. Dva sousední obrazy jsou sundané, stojí opřené o zeď, a v sále jsou stále ještě vyznačené kruhy upozorňující na dodržování bezpečné vzdálenosti mezi návštěvníky v rámci hygienických opatření.

Kde nejsou návštěvníci, tam se improvizuje. Louvre nabízí v dražbě zážitky, i účast na kontrole Mony Lisy

Většina sálů se halí do tmy a lampy se rozsvěcí jen na požádání, aby muzeum ušetřilo na astronomické roční částce 4 miliony eur za elektřinu. Nešetří se naopak na vytápění, v prostorách muzea musí být kvůli cenným artefaktům zachována stálá teplota.

Galerie také připravuje expozice na následující dva roky. Po dobu jejího uzavření mají zájemci možnost nahlédnout do muzejních sbírek na stránkách Louvru, kde jsou volně přístupné virtuální prohlídky některých expozic.

Loňský rok Louvre navštívilo téměř 10 milionů lidí. Kvůli pandemii covidu-19 návštěvnost podstatně poklesla, v srpnu až o 75 %. Muzeum mělo za více než pět měsíců svého uzavření přijít o příjmy ve výši až 90 milionů eur (2,3 miliardy Kč). Louvre byl od svého založení zavřený pouze třikrát, a to během druhé světové války a následně dvakrát tento rok kvůli protikoronavirovým opatřením.

Světové galerie a muzea v době covidu

Ermitáž, Petrohrad: nutná rezervace online, intenzivní monitoring pohybu návštěvníků a kontrola rozestupů, povinnost ochrany nosu a úst, dezinfekce, omezení prohlídky na dvě hodiny, možnost prohlídky jen určenou trasou jedním směrem

Galerie Uffizi, Florencie: galerie je dočasně uzavřena

Louvre, Paříž: muzeum je dočasně uzavřeno

Muzeum moderního umění, New York: nutná rezervace online, kapacita limitována, měření teploty, kontrola rozestupů, povinnost ochrany nosu a úst, dezinfekce

Muzeum Orsay, Paříž: kontrola rozestupů, povinnost ochrany nosu a úst, dezinfekce

Národní galerie, Berlín: galerie je dočasně uzavřena

Národní galerie, Londýn: nutná rezervace online, intenzivní monitoring pohybu návštěvníků a kontrola rozestupů, povinnost ochrany nosu a úst, dezinfekce

Národní galerie, Praha: výstavní prostory otevřeny na 25 % kapacity, intenzivní monitoring pohybu návštěvníků a kontrola rozestupů, povinnost ochrany nosu a úst, dezinfekce

Pinacoteca di Breda, Milán: galerie je dočasně uzavřena

Uměleckohistorické muzeum, Vídeň: doporučena rezervace online, kontrola rozestupů, povinnost ochrany nosu a úst, dezinfekce

Van Goghovo muzeum, Amsterdam: kontrola rozestupů, povinnost ochrany nosu a úst, dezinfekce

Autor: