Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Magnesia Litera: Ajvaz, autor knihy roku, je dobrá volba

Kultura

  21:00
PRAHA - Literární ceny Magnesia Litera znají své laureáty. Knihou roku se stala próza Michala Ajvaze Lucemburská zahrada, i když nezískala cenu ve své kategorii, čili próza. Tu obdržel Marek Šindelka za povídky Zůstaňte s námi. Literu za poezii si odnesl Radek Fridrich a objevem roku se stal Štěpán Hulík s knihou Kinematografie zapomnění.

Hlavní cenu získal spisovatel Michal Ajvaz za novelu Lucemburská zahrada – vydalo ji loni Druhé město. Počtvrté se tak stalo vítězem ankety dílo původní české prózy, jejíž propagace byla jednou z hlavních motivací vzniku ceny: po Novákově doku-románu Zatím dobrý (2005), románu Petry Soukupové Zmizet (2009) aloňské posmrtně udělené ceně Janu Balabánovi za román Zeptej se táty.

Litery 2012

Magnesia Litera – Kniha roku
Michal Ajvaz: Lucemburská zahrada (Druhé město)

Litera za prózu
Marek Šindelka: Zůstaňte s námi (Odeon)

Litera za poezii
Radek Fridrich: Krooa krooa (Host)

Litera za knihu pro děti a mládež
Radek Malý: Listonoš vítr (Albatros)

Litera za literaturu faktu
Jiří Knapík, Martin Franc a kol.: Průvodce kulturním děním aživotním stylem v českých zemích 1948–1967 (Academia)

Litera za nakladatelský čin
Alexandr Solženicyn: Souostroví Gulag (Academia)

Litera za překladovou knihu
Irene Némirovská: Francouzská suita (Přeložila Helena Beguivinová, Paseka)

Litera pro objev roku
Štěpán Hulík: Kinematografie zapomnění (Academia)

Albatros Media Cena čtenářů
Zdeněk Svěrák: Nové povídky (Fragment)

Opět se opakovala situace z předchozích dvou ročníků, kdy absolutní vítěz nevyhrál svou vlastní kategorii, tedy prózu. To , že v ní zvítězil mladý povídkář Marek Šindelka za knihu Zůstaňte s námi. se může jevit poněkud paradoxně. Vysvětlení tkví ve způsobu hlasování: zatímco v užších kategoriích hlasuje několikačlenná porota, v případě „velké ceny“ (dotovaná je 200 tisíci korunami) hlasy posílá tzv. velká porota složená z tří set oslovených lidí „od literatury a knih“.

Dalším paradoxem je, že poslední Ajvazova kniha je spíše drobnějším pandánem za velkými romány Prázdné ulice (2004) a Cesta na jih (2008), které tehdy Litera opomenula: nicméně za Prázdné ulice získal Ajvaz v roce 2005 Seifertovu cenu, byť šalamounsky napůl s Jiřím Suchým.

Lze tedy asi říci, že nyní si porotci buď konečně Ajvaze přečetli – útlejší kniha má své přednosti –, nebo cítili jakýsi mravní závazek. Možné také je, že je to věc nahodilá. V každém případě je Michal Ajvaz (nar. 1949) jméno, které je v současné české literatuře vyslovováno s velkým respektem. Je to natolik svébytný autor, že nikdy nejde pod svou úroveň, a to, pod čím je podepsaný, není nikdy nezajímavé, nudné, špatně napsané.

Hlavní cenu Magnesia Litera - Kniha roku 2012 získal Michal Ajvaz za knihu Lucemburská zahrada.

Kritikou bývá řazen mezi autory, kterým jsou rovněž blízké fantazijní, magické a postmoderní postupy a jejichž knihy vytvořily v 90. let cosi jako „hlavní proud“ české umělecké prózy: Jiří Kratochvil, Daniela Hodrová, Jáchym Topol... Spojuje je i to, že publikační možnosti před rokem 1989 byly pro ně buď zcela uzavřené (Topol, Kratochvil), nebo o ně ani příliš nestály (Ajvaz).

Ajvaz patří k nejfilozofičteji vybaveným českým literátům, sám je i autorem několika filozofických knih. Neznamená to však, že je jeho dílo beletristické nepřístupné a nečitelné. Naopak, jeho rysem je hravost, vypravěčská lehkost při splétání bizarních příběhů a radost z líčení exotických prostředí. Jeho texty oplývají výtvarnou kvalitou, stejně jako zvláštní jemnou jazykovou kulturou. Ajvaz je dobrá volba.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!