Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Mináčův film Nickyho rodina o zachránci Nicholasi Wintonovi odvysílá BBC

Kultura

  14:00
Česko-slovenský dokumentární film Nickyho rodina odvysílá prestižní britská televizní a rozhlasová společnost BBC celoplošně na svém nejsledovanějším kanále BBC One. Snímek režiséra a producenta Mateje Mináče a střihače a producenta Patrika Pašše tak uvidí 27. ledna večer miliony lidí ve Velké Británii i po celém světě.

Z filmu Mateje Mináče Nickyho rodina foto: Reprofoto

„BBC uvede hodinovou verzi filmu (Children Saved from the Nazis: The Story of Sir Nicholas Winton) v Mezinárodní den památky obětí holokaustu jako svůj hlavní programový příspěvek k této události,“ řekl dnes Mináč ČTK. Nickyho rodina je podle něj příběhem lidí, kteří se naštěstí oběťmi nestali, a to díky nesmírné lidskosti a odvaze jednoho člověka. Mináč v něm líčí, jak těsně před druhou světovou válkou zorganizoval Winton odjezd stovek československých převážně židovských dětí do Británie, kde vyrostly u adoptivních rodičů. Jinak by skončily v nacistických vyhlazovacích táborech.

Z filmu Mateje Mináče Nickyho rodina
Nickyho rodina - Film o Nicholasi Wintonovi přináší dosud nezveřejněná fakta, svědectví a osudy nově objevených

Odvysílání filmu na BBC One bude předcházet už v pátek 22. ledna promítání na britském ministerstvu zahraničních věcí v Lancaster House. Promítání organizuje BBC společně s charitativní organizací The Holocaust Memorial Day Trust, založenou britským ministerským předsedou Davidem Cameronem.

Před 18 lety nebyla na internetu o Nicholasi Wintonovi ani zmínka, nebyla o něm napsána žádná kniha ani natočen film. Příběh záchrany 669 českých a slovenských dětí těsně před vypuknutím druhé světové války byl tehdy téměř neznámý. V roce 1999 všechno změnil Mináčův hraný film Všichni moji blízcí. Následoval jeho snímek Síla lidskosti - Nicholas Winton, který získal prestižní International EMMY AWARD za nejlepší dokumentární film. Díky tomu se o Wintonově činu dozvěděli diváci po celém světě, našly se desítky „Wintonových dětí“. Jeho rodina se rozrostla na více než šest tisíc lidí s jedinečnými osudy.

19. ledna 2011 přiletěl do Prahy Sir Nicholas Winton, aby se zúčastnil premiéry dokumentu Mateje Mináče Nickyho rodina. Vpravo britská velvyslankyně Sian MacLeodová.

„To byl důvod, proč jsem v roce 2011 natočil třetí film Nickyho rodina, který byl uveden v desítkách zemí a dostal čtyřicet významných ocenění na domácích i zahraničních festivalech. Byly mezi nimi Cena za nejlepší dokumentární film na festivalu v Montrealu, Cena diváků v Karlových Varech či zvláštní cena Signis na filmovém festivalu Prix Italia v Turíně,“ připomněl Mináč.

Nicholas Winton byl díky svému činu oceněn několika státními vyznamenáními. Anglická královna Alžběta II. ho povýšila do šlechtického stavu a prezident Václav Havel mu v roce 1998 udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Předloni dostal od prezidenta Miloše Zemana nejvyšší české státní vyznamenání Řád bílého lva. Loni v červenci Winton zemřel, bylo mu 106 let.

„Projekci v Lancaster House, kde se natáčel celovečerní film Králova řeč, uvede generální ředitel BBC Tony Hall. Následovat bude diskuse s tvůrci i se zachráněnými Wintonovými dětmi,“ dodal Mináč. Při natáčení tohoto svého snímku navštívil dvě desítky zemí a ve střižně strávil s Patrikem Paššem čtyři tisíce hodin.

„Všechno se dá uskutečnit, když to není vysloveně nemožné, když na to člověk zaměří svou mysl a když je rozhodnutý, že to udělá,“ tvrdil Nicholas Winton. Před pěti lety, 20. ledna 2011, se v Kongresovém centru v Praze osobně zúčastnil premiéry tohoto snímku.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...