Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Mladá houslistka Benedettiová sklidila v Praze obrovský úspěch

Kultura

  23:14
PRAHA - Bouřlivým potleskem v neděli večer odměnilo publikum ve Dvořákově síni Rudolfina mladou skotskou houslistku Nicolu Benedettiovou. Za doprovodu Pražské komorní filharmonie (PKF) se v Česku představila v Houslovém koncertu č. 1 od Maxe Brucha.

Houslistka Nicola Benedettiová foto: ČTK

Vycházející hvězdu světové klasické hudební scény pozval do české metropole festival Dvořákova Praha, který se pořádá od 20. srpna do 4. září. Koncert řídil šéfdirigent PKF Jakub Hrůša.

Třiadvacetiletá plavovláska oblečená do atraktivní červené róby s odhalenými rameny interpretovala Bruchovo první instrumentální dílo, jež jí nabídlo široký prostor, aby dokázala technickou zběhlost. Tato houslistka s italskými kořeny, která hraje na "stradivárky" z počátku 18. století, je známa svou muzikalitou a schopností maximálně se vcítit do skladby. To také v Praze potvrdila. Sólové výstupy interpretovala maximálně soustředěně a tóny jako by záměrně nechávala prostupovat svým tělem.

Houslistka Nicola Benedettiová

Vřelý ohlas sklidila i PKF, která koncert otevřela Beethovenovou předehrou Leonora, po přestávce zaznělo v jejím podání Honeggerovo Letní pastorále a Stravinského suita Pulcinella. Půvabnou Benedettiovou řadí kritici mezi nejkreativnější mladé hudebníky.

Po prestižních studiích hrála již téměř se všemi britskými orchestry a pozvání díky své pověstné muzikalitě dostává i od dalších symfonických těles v Evropě, Americe a Japonsku. Zaměřuje se na interpretaci také méně známého repertoáru a soudobých děl.

Pořídila nahrávky nových skladeb od Johna Tavenera a Jamese Macmillana, studovala jazz nejen pod vedením Wyntona Marsalise. Patří do "stáje" prestižního hudebního vydavatelství Deutsche Grammophon.

Snahou pořadatelů festivalu je představit mladé hudební osobnosti, které v zahraničí již sklízejí úspěchy. Jednou z nich bude ještě v úterý 31. srpna osmadvacetiletá violoncellistka argentinsko-francouzsko-ruského původu Sol Gabettaová, která zahraje za doprovodu Královské vlámské filharmonie.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!