Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Návštěvníky karlovarského festivalu čeká rozkopaná promenáda

Kultura

  12:40
KARLOVY VARY - Návštěvníci 45. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech se mohou těšit na nově upravené parky a více okrasných květin. Řadu z nich však patrně překvapí rozkopaná promenáda Stará louka, která je od loňska v rekonstrukci. Přitom právě tudy vede hlavní spojnice mezi festivalovými centry, hotely Pupp a Thermal.

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary - siesta před hotelem Thermal. foto:  František Vlček, Lidové noviny

Alespoň po dobu filmové přehlídky, která začíná 2. července, ale stavbaři veškeré práce přeruší, řekl mluvčí města Jan Kopál. Firmám opravujícím Starou louku se naštěstí podařilo dokončit některé úseky nejrušnější promenády, a to u Grandhotelu Pupp a Tržní kolonády.

Čtěte také


Obavy, že by prezident MFF Jiří Bartoška vítal hosty přijíždějící do Puppu mezi výkopy, se nakonec ukázaly liché. Kopál poznamenal, že rozestavěné úseky budou po dobu festivalu částečné průchozí. "Předem bylo zřejmé, že tak rozsáhlou akci nelze do festivalu zvládnout. Doporučujeme, aby si lidé zvolili jako náhradní cestu vedlejší Novou louku," řekl mluvčí.

Návštěvníci si mohou odpočinout v karlovarských parcích
V posledních dvou týdnech finišují zahradníci Správy lázeňských parků na úpravách všech ploch v centru města. I když nejsou rádi, počítají s tím, že nakrátko střižené trávníky opět využijí návštěvníci festivalu k odpočinku mezi jednotlivými projekcemi.

Ředitelka správy Zuzana Macešková ale slibuje jistou míru tolerance. "Zeleň budeme hlídat, ale pokud se budou lidé chovat slušně, vyhánět je nebudeme. Záhony chceme ještě doplnit o nové květiny," uvedla Macešková.

Město se bude častěji uklízet
Město pamatovalo podle Kopála rovněž na to, že více lidí v ulicích znamená více nepořádku. Proto je s technickými službami domluven po dobu MFF častější úklid a vyvážení odpadkových košů.

Čtěte také


Karlovy Vary vynaložily letos z rozpočtu na pořádání MFF zhruba osm milionů korun, což odpovídá loňské sumě, podotkl mluvčí. "Původně měla být tato částka snížena, protože kvůli krizi se šetří všude. Nakonec však zastupitelstvo schválilo dotaci pro pořadatele MFF na stejné úrovni jako loni," dodal Kopál.

Na Festivalové noci vystoupí skupina Right Said Fred
Hlavním vkladem města do festivalu je kromě peněz také zapůjčení některých sálů pro projekce. Tradičně se tak bude promítat v kině Čas nebo v divadle.

Hlavním městský festivalovým centrem pak bude multifunkční aréna v Tuhnicích. "V KV Areně se uskuteční 7. července už podruhé velká Festivalová noc a na ní vystoupí například i skupina Right Said Fred.

Karlovarský symfonický orchestr pak odehraje koncert nejslavnějších filmových melodií. Ve městě je připravena také řada dalších doprovodných akcí," uvedl mluvčí.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!