Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Nebe peklo Lucie. Dokument ukazující odvrácenou stranu popularity Lucie Bílé

Kultura

  20:13
PRAHA - Odvrácenou stranu popularity Lucie Bílé ukazuje dokumentární film Nebe peklo Lucie, který Česká televize uvede 8. dubna, den po jedenapadesátých narozeninách zpěvačky. Režisérka snímku Tereza Kopáčová sledovala v uplynulém roce Bílou v jejím profesním i osobním životě. Mimo jiné ukazuje, jak musela unést smrt maminky, mediální nátlak i zrušení největšího koncertu své kariéry. Také naznačuje, proč je pro ni tak těžké udržet partnerský vztah.

Zpěvačka Lucie Bílá a režisérka Tereza Kopáčová (vpravo) představily 4. dubna v Praze dokumentární film České televize věnovaný životnímu jubileu zpěvačky s názvem Nebe peklo Lucie. foto: ČTK

„Je dobře, že vznikl film, který ukazuje, že my, kteří máme veřejné povolání, to nemáme moc rozchechtané a jednoduché. Lidé uvidí, že mi není co závidět,“ řekla Bílá.

Režisérka Kopáčová s Bílou před více než 20 lety natočila jeden díl cyklu GEN. „Teď už jsem dokument točit nechtěla, mluvily jsme spíš o hraném filmu, protože jsem přesvědčená o jejích hereckých schopnostech. Ale nakonec se nám to nějak vymklo,“ uvedla k dokumentu režisérka. „Když jsme byli s dokumentem už ve střižně, Lucie mi psala, že bychom měli dotočit tečku, nebo raději rovnou začít druhý díl, protože lásku, co v ní tak doufala, nebo spíš už vůbec nedoufala - obojí v dokumentu našla! Byla tak šťastná. Já ale myslím, že to už vážně raději natočíme jako hraný film,“ dodala.

Dokument začíná pohledem do zákulisí velkolepého narozeninového koncertu Bílé v Bratislavě. Slovenské publikum ji za něj oslavuje, v Česku se jí však dostane nemilosrdné kritiky. I přesto, že je mediálními útoky dotčena, profesionálně zvládá další oficiality u příležitosti oslav svého jubilea i uvedení nové desky. Upne se ke dvěma největším pražským koncertům, kterými se chce obhájit. V den prvního vystoupení ji však postihne hlasová indispozice a musí koncerty přesunout na jiný termín.

Bílá, která loni v listopadu opět zvítězila v kategorii nejlepší zpěvačka a převzala devatenáctého Českého slavíka, za svou dosavadní kariéru prodala více než čtyři miliony nosičů. Minulý rok v den svých narozenin 7. dubna vydala nové album Hana. Letos vydavatelství Warner Music spolu se skladatelem Ondřejem Soukupem připravili Bílé k narozeninám dárek v podobě remasterované 2 CD edice jejího alba Missariel, které bylo v roce 1993 oceněno šesti Gramy, tehdejšími cenami Akademie populární hudby.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!