Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Operní pocta úplňku. Adam Plachetka s manželkou zazpívají na Střeše Lucerny

Adam Plachetka na střeče Lucerny vystoupil už loni. foto: STŘECHA LUCERNY

PRAHA - V úterý 1. září nastane úplněk. Střecha Lucerny příležitost využila pro uspořádání unikátního nokturnového koncertu s výhledem na Prahu. Operní pěvec Adam Plachetka se svou manželkou, sólistkou Národního divadla Kateřinou Kněžíkovou, zazpívají skladby s tématikou noci. Akce se původně měla odehrát 3. srpna, ale kvůli počasí se musela přesunout.
  18:00

„Aby byl zážitek opravdu úplný, vynosíme na střechu pro tuto příležitost desítky perských koberců, starých lamp, gaučů a křesel a vytvoříme jeden velký obývák nad Prahou. Budeme poslouchat hudbu jako doprovod k úplňku a pozorovat úplněk jako doprovod hudby,“ říká kavárník Ondřej Kobza za spolek Piána na ulici.

Adam Plachetka na střeče Lucerny vystoupil už loni.
Ve Státní opeře v Praze se 30. dubna 2020 konala generální zkouška koncertu s...

Pěvec Adam Plachetka vystoupil na stejném místě i loni v projektu John do vany. V originálním pojetí Dona Giovanniho zpíval Mozartovy skladby usazeným ve vanách s vodou. Letošní akce na tu loňskou navazuje. 

„Střecha Lucerny je mimořádně inspirující prostor. Po loňské akci John do vany jsme se shodli, že by nemělo zůstat u jednoho vystoupení. Největší problém byl čas, kterého je ale najednou dost. Domluvili jsme tedy další projekt, ve kterém vzdáváme hold měsíci a jeho světlem zalitému panoramatu Prahy. Jsem si jist, že to bude opět výjimečný večer,“těší se na další večer na Střeše Lucerny Adam Plachetka.

Program večera

  • R. Strauss: Die Nacht
  • F. Schubert: Im Abendrot
  • C. Debussy: Nuit d’Etoiles
  • R. Wagner: Tannhäuser (Wie Todesahnung Dämmerung deckt die Lande… O, du mein holder Abendstern)
  • A. Dvořák: Měsíčku na nebi hlubokém