Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Poteče krev. Mulan bude první Disneyho hranou pohádkou s věkovým omezením

Kultura

  16:00
LOS ANGELES - Velkolepé akční scény a krev jsou důvodem, proč dostane Mulan jako vůbec první hraná pohádka studia Disney věkové omezení PG-13, tedy pro mládež.Již ukázky naznačovaly, že snímek bude temnější než předchozí hrané pohádky studia. Čeští diváci se Mulan dočkají 26. března 2020.

Neohrožená Mulan (Yifei Liuová). Snímek Mulan (2020). Režie: Niky Caroová. foto: DISNEY

Společnost Disney svoje vlastní pohádky snad vždy cílila i na ty nejmenší.  Poutavé příběhy vždy končily dobře, hýřily barvami a z pravidla se v nich příliš neumíralo. Výjímkou nebyly ani hrané verze příběhů, jmenovitě například Aladin (2019) nebo Lví král (2019), na které se nyní Disney specializuje. Jenže teď přichází mečem se ohánějící Mulan.

Neohrožená Mulan (Yifei Liuová). Snímek Mulan (2020). Režie: Niky Caroová.
Bojové cvičení. Snímek Mulan (2020). Režie: Niky Caroová.

Toho omezení dost možná uškodí tržbám v kinech. Studio Disney také očekávalo, že díky čínskému zasazení celého filmu velká část peněz poputuje z čísnkých kin. Čína je nyní ale ochromená kvůli epidemii koronvaviru a většina kin v zemi je zavřená. Kinosály totiž se svou koncentrací velkého množství lidí představují značné riziko šíření nemoci. Těžko tedy říct, jestli není Mulan již předem odsouzena jako kasovní propadák. 

Pohádková válka v Číně

Animovaný snímek Legenda o Mulan z roku 1998 vyprávěl příběh titulní dívky, která předstírala, že je muž. V řadách čínské armády, kde byla jinak přítomnost ženy trestána smrtí, pak bojuje s mongolskými nájezdníky. Všechno samozřejmě po vzoru filmů od Disneyho končí tím nejlepším možným způsobem.

V hlavní roli neohrožená dívky se představí herečka Liu Yifeiová (Krvavé císařství, Zakázané království). Samotného čínského císaře si zahrála akční legenda Jet Li (Polibek draka, Expendables: Postradatelní). Snímek režíruje novozélandská režisérka Niky Caroová (Úkryt v Zoo, Pán Velryb). Právě na snímku Úkryt v Zoo, který se natáčel i v České republice, spolupracovala s celou řadou českých herců včetně Martina Hofmanna nebo Arnošta Goldflama.