Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Prázdno v předaleké galaxii. Star Wars trilogie od tvůrců Hry o trůny se nekoná

Kultura

  5:00
LOS ANGELES - Tvůrci populární Hry o Trůny David Benioff a Daniel Brett Weiss odešli od smlouvy se společností Lucasfilm na další trilogii filmů ze světa Star Wars. Jako důvod uvedli své časové možnosti. Jejich chystaný projekt pro Netflix dostal přednost.

Premiéra poslední osmé řady seriálu Hra o trůny: tvůrci David Benioff (vlevo) a D. B. Weiss. foto: Reuters

„Možnost promluvit si o Star Wars s Georgem Lucasem a současným kreativním týmem za touto ságou byl životní zážitek,“ sdělilo tvůrčí duo v oficiálním vyjádření. Ale ani to nebylo dost pro jejich udržení. Kámen úrazu je společnost Netflix a podepsaná smlouva v hodnotě stovek milionů dolarů. 

Tvůrci seriálu Hra o trůny Daniel Brett Weiss (vlevo) a David Benioff.
Daisy Ridleyová jako Rey. Film Star Wars: Vzestup Skywalkera (2019). Režie: J....

Seriál Hra o trůny z Benioffa a Weisse udělal velmi žádané zboží ještě před tím, než letos osmou sérií skončil. V únoru 2018 společnost Lucasfilm oznámila, že příprava nových Star Wars projektů započne hned poté, kdy se osmá série odvysílá. V květnu 2019 bylo zveřejněno, že filmy trilogie Benioffa s Weissem jsou naplánované na roky 2022, 2024 a 2026. Zatím není jasné, zda si společnost Disney, pod kterou Lucasfilm patří, najde místo nich nové tvůrce, nebo zda plány na trilogii zruší úplně. 

V srpnu tvůrčí duo oznámilo, že po více než deseti letech končí u HBO. Zájem měly  společnosti Amazon a Disney. Televize HBO tvůrcům podle informací novou smlouvu nenabídla, pravděpodobně kvůli ceně. Tím spíš, že dvojice měla pro HBO připravovat seriál Konfederace (Confederate) o alternativní Americe, ve které občanskou válku vyhrál Jih, ale televize se nakonec rozhodla po negativních reakcích celý projekt zrušit. Poslední série Hry o trůny (také HBO) se setkala s přívalovou vlnou kritiky od fanoušků kvůli příliš zrychlenému ději a neuspokojivému osudu některých postav. 

Kathleen Kennedyová, prezidentka společnosti Lucasfilm, nicméně doufá, že ke spolupráci s Benioffem a Weissem v budoucnu stejně dojde. „Jsou to neuvěřitelní vyprávěči příběhů. Doufáme, že je zapojíme do naší cesty kupředu, až se jim uvolní jejich nabitý program,“ sdělila.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!