Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Rammstein: Kontroverzní jsou reakce, ne my

Kultura

  9:54
Německá kapela Rammstein přichází po úspěšné loňské desce Reise, Reise s novinkou nazvanou Rosenrot. Na otázky odpovídal kytarista Richard Kruspe.

Rammstein. foto: Reprofoto

LN Fanoušci očekávali pokračování loňské desky Reise, Reise - už proto, že nová deska je zpoloviny sestavená z věcí, které se na loni vydané album nevešly. Proč jste se nakonec rozhodli pro název Rosenrot?
Hlavně proto, že někteří v kapele nebyli z názvu Reise, Reise 2, jak se deska původně měla jmenovat, příliš šťastní. Jedná se sice o pokračování, ale zároveň je tam polovina úplně nových věcí. Navíc jsme měli pocit, že deska je natolik soudržná, že si zaslouží vlastní jméno. Proto jsme vybrali jednu z písní alba a, jak je to naší tradicí, pojmenovali jsme ho podle ní.

LN Oproti Reise, Reise zní Rosenrot na mnoha místech překvapivě křehce. Byl to záměr? 
Záměr... Víte, my v takových kategoriích jako „ kterým směrem se vydáme teď“ - vlastně neuvažujeme. Některé skladby už byly natočené, takže například Benzin nebo Spring znějí tradičně tvrdě. Na druhou stranu jsme už na Reise, Reise místy ukázali, že dokážeme hrát i v klidnějších polohách. A navíc je to někdy lepší pro uši.

LN Na albu Reise, Reise byla píseň o kanibalismu inspirovaná skutečnou událostí v Německu. Co je podle Vás nejkontroverznějším momentem nahrávky Rosenrot? Nejspíš Mann gegen mann, skladba o homosexualitě. Má velmi povedený text, jeden z nejlepších, který Till kdy napsal. Její síla spočívá v tom, jak poetickým způsobem s tímto tématem zachází. Já osobně ale toto téma za kontroverzní vůbec nepovažuju. Lidi si myslí, že je to kontroverzní. Ale pro mě je těžké říci, co je kontroverzní, já taková témata jednoduše považuju za zajímavá. Jsou sice někdy temná, ne zcela obvyklá, ale podle mě ne kontroverzní. Kontroverzní jsou většinou reakce a ne nezbytně to, co děláme.

LN Jak je to s úvodní písní Benzin - je obrazem světa, v kterém hraje ropa stále větší roli?
Takto k našim písním nepřistupujeme. Vždy jsem říkal, že každý člen Rammstein si texty našich písní interpretuje po svém. A to také považuji zcela normální. Podle mě je ta píseň o závislosti, o závislosti ve všech podobách. Ale tak tomu rozumím já, ostatní členové Rammstein mohou mít úplně odlišný názor.

LN Obvykle odjíždíte natáčet do teplých krajů - proto zní na desce Rosenrot mexičtí trumpetisté a španělština?
Náš zpěvák a textař Till rád jezdí do různým amerických regionů, třeba do Kostariky. Začal se učit španělsky a je schopen napsat texty ve španělštině. Skladba Te quiero puta, o které mluvíte, neměla v době natáčení Reise, Reise pořádný text, ale zato orientální melodii. S mexickými trumpetami najednou dostala patřičný šmrnc, a nakonec jsme si řekli, že bychom ji mohli zpívat ve španělštině.

Zpěvák Rammstein Tillem Lindemann.LN Vaší hudbu lze slyšet i ve filmech Matrix nebo Lost Highway. Plánujete spolupráci s dalšími režiséry?
To by bylo fajn, k takovým návrhům jsme relativně otevření. Ale momentálně si nic nerýsuje, alespoň pokud já vím.

LN Podle diváků televizní stanice Viva je Vaší nejlepší písní Ich will. Pro kterou byste hlasoval vy?
Kdyby bylo na mně, řekl bych, že naše nejpovedenější písnička je Du hast z alba Sehnsucht.

LN Zpěvák Jaz Coleman z kapely Killig Joke dal v našich novinách Rammstein za vzor českým skupinám, protože jste dosáhli světového úspěchu a zpíváte přitom německy. Souhlasíte s ním?
Myslím, že je třeba psát muziku, která slouží řeči. Já neumím česky, takže nemohu říct, jak bych psal muziku v češtině. Ale kdybych byl například Francouz, psal bych velmi jemnou muziku, abych se přizpůsobil rytmu a melodii jazyka.

Autor: