Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

RECENZE: Neoriginální otcovrah se svým činem příliš otálí

Kultura

  5:00
PRAHA - Pražské Divadlo X10 uvedlo po nuceném odložení premiéru své autorské variace na text německého expresionisty Arnolta Bronnena Otcovrah v režii a úpravě kmenového režiséra Ondřeje Štefaňáka.

Inscenace Otcovrah. foto: X10 - Dita Havránková

Jevištní obraz o hledání smyslu tradiční rodiny označují tvůrci jako narcistní alegorii s prvky absurdní grotesky. A právě v naplnění žánru se ukáže problém. Rodinu v tomto případě tvoří despotický otec a jemu dlouho podléhající manželka a tři děti, čtvrtý potomek – nejstarší syn – je na frontě. Divák brzy vytuší, že otcovrahem bude druhý syn Walter nucený ke klasickému studiu a toužící navzdory otci navštěvovat zemědělskou školu a „splynout s přírodou“.

Inscenace Otcovrah.
Inscenace Otcovrah.

Ke grotesknu a absurditě odkazuje kostýmní stylizace výtvarnice a scénografky Jany Hauskrechtové. Matka v podání Lucie Roznětínské je ověšena velkou zadnicí „cudné měštky“, jak by ji nazval Vančura, otec a synové obdařeni stejnou árijsky blonďatou kšticí a unylým svetříkem. Na první pohled spořádaná rodina, jejíž zdánlivý a dočasný poklid narušuje kromě hádek svými „vpády“ dekadentní kamarád titulního hrdiny Edmund. Ten, vizuálně pojatý jako subtilní transvestita na jehlách, Waltera svádí nejen k návštěvám podniků se zhýralou společností, ale na jevišti i k projevům homosexuální náklonnosti. Zda jde o symboliku, není příliš jasné.

Dojde i na Stánky

Pokud jde o herectví, právě představitel Edmunda Václav Marhold svým výkonem do žánru absurdní grotesky nejlépe zapadá, jeho projev je stylizovaný, pohybem i mluvou si hraje s možností nadsázky a už svou existencí na jevišti baví. To se daří také Lucii Roznětínské, která je chvíli ušlápnutou puťkou, jindy ráznou obhájkyní otcovy tyranie a v závěru i svůdnou a živočišnou dračicí. 

Oba zmínění herci jsou navíc po technické stránce nad svými kolegy. Vojtěch Hrabák v roli Waltera prokazuje hudební nadání a slušný zpěv (součástí inscenace je několik songů, jejichž výběr zřejmě potřebuje režijní vysvětlivky – najdou se tu například nedvědovské Stánky), v konfliktech s otcem ale není příliš přesvědčivý, dokonce místy vyznívá jeho projev falešně. Stejně tak je tomu u jinak charismatického herce Jana Jankovského, jehož Otec pouští na svou rodinu hrůzu poněkud monotónně a očekávaně.

Největším problémem je ale celková herecká koncepce Otcovraha, jako by herci nebyli vedeni k jednotnému stylu. Chvíli jako bychom skutečně sledovali absurdní drama, v jiných situacích se setkáváme s psychologickým hraním, jindy postava mladého kluka reaguje naprosto civilně (drzý dotaz „Jak jako?!?“), to vše korunováno zcizujícími efekty, například v situaci, kdy je ze školní látky přísným otcem zkoušen kolega v hledišti. 

Přestože je zhruba od poloviny představení jasné, že nejspíš čekáme na vzpouru a otcovraždu, ten moment se zdá nekonečně odkládaný. Režijní nápady jakoby odkoukané na přelomu milénia v Pařízkově a Jařabově Komedii – matlání barvy po těle nebo nahý herec, který nečekaně vyrazí do hlediště – tempu a spádu příliš nepomáhají. O šokování publika už vůbec nemůže být řeč.

Režijnímu záměru problematizovat jednostranný pohled na oběť a viníka i pokusu vidět humor v nejvážnějších tématech, předvést absurditu rodinných konfliktů, lze rozumět. Nic z toho ale na diváka téměř nedoléhá.

ARNOLT BRONNEN: OTCOVRAH

Překlad: Jaroslav Achab Haidler

Úprava, scéna a režie: Ondřej Štefaňák

Dramaturgie: Barbora Hančilová

Scéna a kostýmy: Jana Hauskrechtová

Hudba: Kryštof Blabla

Divadlo X10, premiéra 9. 6.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...