Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Letošní festival Respect je mimořádně hvězdný

Kultura

  10:00
Největší česká přehlídka world music, pražský festival Respect, láká na svůj letošní ročník jednou z nejlepších sestav účinkujících ve své dvaadvacetileté historii. Festival otevře své brány už tuto sobotu brzy odpoledne.

Mulatu Astatke foto: Respect Festival

Respect za ta léta vystřídal už několik lokalit pod širým nebem, ve kterých se konal. Za poslední léta si návštěvníci zvykli na komfortní prostředí části pražského Výstaviště. Od něj si letos Respect musí dát prázdniny – celý areál totiž obsadilo Pražské Quadrienale. Náhradní dějiště našel Respect pro tento výjimečný ročník ve Volnočasovém centru Holešovice, pár desítek metrů od stanice metra Nádraží Holešovice v ulici Železničářů. Program začíná v sobotu ve 14.15 hodin, poslední festivalový účinkující musí dohrát v neděli o „policejní“ 22. hodině.

Jeden z vrcholů prvního dne paradoxně nastane už v první programové položce, kdy vystoupí fenomenální indický kytarista Debashish Bhattacharya se svým triem, který pro svůj modifikovaný nástroj, na nějž hraje horizontálně jako na havajskou kytaru, upravuje klasickou indickou hudbu, takzvané ragy.

Velkými jmény prvního dne ovšem jsou také nigérijský bubeník Tony Allen, skutečný veterán world music a „vynálezce“ takzvaného afro beatu, anebo Mory Kanté z Guineje. Ten patří mezi nejpopulárnější osobnosti africké hudby, byl vůbec prvním zástupcem černého kontinentu, kterému se podařilo s hitem Yéké Yéké zabodovat v polovině 80. let v evropských hitparádách.

Nebude chybět ani tradiční evropská hudba, to když nastoupí dvaaosmdesátiletý rumunský zpěvák a příležitostný hráč na cimbál Nea Vasile Dinu se svou kapelou Taraful de la Marsa. Mezikontinentální mix v sobotu představí zpěvák Gili Yalo, potomek židovských rodičů z Etiopie, který se narodil v Súdánu a jako pětileté dítě se při masové evakuaci v době hladomoru a súdánské občanské války dostal do Izraele, kde dodnes žije. Výsledkem tohoto etnického mixu je i jeho osobitá hudba.

Nedělní program má svého headlinera bezesporu v Mulatu Astatkem, otci etiopského jazzu, jehož hudbu z Jarmuschova filmu Zlomené květiny zná téměř každý. Mimořádnou hvězdou programu bude i pákistánský zpěvák Faiz Ali Faiz, podle odborníků největší žijící mistr transovního zpěvu zvaného qawwali.

Atmosféru doladí také dvě vystoupení postavená na sborových vokálech, soubor San Salvador z jižní Francie a autentické gospelové trio Como Mamas přímo z jihu Spojených států. Českou hudbu bude reprezentovat kontrabasista a skladatel Tomáš Liška s projektem Invisible World.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!