Neděle 26. května 2024, svátek má Filip
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Rýpal Michael Moore točí film o krizi

Kultura

  11:02
LOS ANGELES - Kontroverzní americký režisér Michael Moore, známý svým oscarovým dokumentem o americké posedlosti zbraněmi Bowling for Columbine či protibushovským snímkem Fahrenheit 9/11, se ve svém novém filmu zaměřuje na hospodářskou krizi. Dosud netitulované dílo bude uvedeno do severoamerických kin 2. října.

Michael Moore foto: Corriere.itReprofoto

"Bohatí v jistém okamžiku usoudili, že nemají bohatství dost. Chtěli víc, mnohem víc. Tak začali systematicky obírat Američany o jejich těžce vydělané peníze. Ale proč to dělají? To se právě snažím odhalit v tomto filmu," cituje Moorea prohlášení spolufinančníků projektu Overture Films a Paramount Vantage.

Podle společnosti Overture Films pětapadesátiletý Moore stále na snímku pracuje a v souladu se svými zvyky žádné podrobnosti o jeho obsahu neprozradil. Moore se dotkl recese již ve svém debutu Roger a já z roku 1989.

Dokumentoval v něm důsledky rozhodnutí jedné z největších firem v USA, automobilky General Motors, uzavřít část svých továren, čímž přišlo o práci 30.000 lidí. Moore popsal drastický zásah této skutečnosti do života michiganského města Flint, odkud on sám pochází a kde byla práce v automobilce zdrojem obživy pro většinu obyvatel.

Proti Bushovi
Mooreovým zatím posledním filmem byl dokument Sicko kritizující systém amerického zdravotnictví a farmaceutické společnosti, který v roce 2007 přinesl do pokladen kin kolem 25 milionů dolarů.

Ještě úspěšnějším byl jeho předchozí snímek Fahrenheit 9/11, který kritizuje postup prezidenta George Bushe po teroristických útocích z 11. září 2001 a odsuzuje důvody, jež vedly americkou vládu k invazi do Iráku v roce 2003. Film jen ve Spojených státech vydělal na 120 milionů dolarů, získal Zlatou palmu v Cannes, Mooreův účel zmařit Bushovi znovuzvolení prezidentem ale nesplnil.

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...