Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Seriál zabíjel děti. Podle vědců stojí ‚13 důvodů proč‘ za dramatickým nárůstem sebevražd

Kultura

  5:00
LOS ANGELES - Inspirují se děti v tragickém osudu hlavní hrdinky? Podle studie publikované v odborném časopise vzrostl počet sebevražd měsíc po uvedení populárního seriálu „13 důvodů proč“ téměř o třicet procent.

Dylan Minnette a Katherine Langfordová v seriálu 13 důvodů proč (2017). foto: NETFLIX

Hannah Bakerová (Katherine Langfordová), studentka střední školy Liberty High, spáchala sebevraždu. Dva roky poté dorazí ke dveřím jejího spolužáka Claye (Dylan Minnette) zvláštní balíček. V něm je několik audiokazet, které Hannah nahrála před svou smrtí. Každá kazeta vysvětluje důvody, které ji ve finále k sebevraždě dohnaly.

Představitelka Hanny Bakerové Katherine Langford v seriálu „13 důvodů proč“.
Clayovi (Dylan Minnette) zamíchala zpověď Hannah celým životem. Seriál 13...

Seriál 13 důvodů proč posbíral kladné reakce diváků i kritiky, ačkoliv byl silně kritizován za to, že ze samotného aktu sebevraždy udělal znovu populární a „trendy“ věc. Před seriálem varovali lékaři i psychiatři. Společnost Netflix tuto kritiku razantně odmítala a stála si za nezávadností seriálu, ačkoliv do epizod jeho druhé série již vložila varování. Ukázalo se však, že s nezávadností neměla možná tak docela pravdu...

Nová zpráva publikovaná v časopise Americké akademie dítěte a adolescentní psychiatrie (Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry) přinesla zjištění, že v dubnu 2017, měsíc po uvedení seriálu, vzrostl počet sebevražd dětí ve věku 10 až 17 let o 28,9 %. To bylo nejvíc za sledované období posledních pěti let, kterým se výzkum zabýval.

Ačkoliv zpráva neoznačuje 13 důvodů proč za viníka nárůstu, je nepravděpodobné, že by šlo o pouhou náhodu. Většinu z nárůstu v dubnu 2017 tvoří sebevraždy chlapců. Nárůst sebevražd dívek nebyl oproti normálním hodnotám příliš razantní.

Nesouhlasíme!

Zajímavé je, že 25. dubna zveřejnili vědci z Pennsylvánské univerzity (University of Pennsylvania) svou vlastní zprávu, která je v rozporu s výše uvedenými zjištěními. V této se naopak píše, že mladí lidí ve věku 18 až 29 let, kteří viděli druhou sérii 13 důvodů proč, myslí na sebevraždu méně, než ti, kteří ji neviděli.

Seriál 13 důvodů proč slavil úspěch s první i druhou sérií. Brzy se dočká i třetí, která se natáčela letos a je již ve fázi postprodukce.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!