Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sopranistka Danielle de Niese uvede v Rudolfinu Mozartovy árie

Kultura

  11:47
PRAHA - Světově žádaná americká sopranistka Danielle de Niese zazpívá krátce po Novém roce v české metropoli. S Pražskou komorní filharmonií přednese 6. ledna ve Dvořákově síni Rudolfina ryze mozartovský program. Mladá pěvkyně záměrně vybrala pro své první vystoupení v Česku i árii Zuzanky z Mozartovy opery Figarova svatba, kterou Praha proslavila.

Americká sopranistka Danielle de Nieseová foto: ČTK

"Tento výjimečný koncert zahájí rok 2010. Danielle de Niese přednese Mozartovy árie, které jejímu hlasu vyhovují nejvíce a se kterými momentálně sklízí velké úspěchy po celém světě," řekl mluvčí PKF Marek Dolina. Mozartovy árie obsahuje i její nejnovější CD.

Temperamentní Američanka australsko-srílanského původu věnuje část večera i méně uváděné opeře Idomeneo; dílu zkomponovanému na mytologické, osudové téma. Publikum uslyší po předehře recitativ a árii Ilii.

Z vrcholné Mozartovy tvorby zazní komediální opera Takové jsou všechny (Cosi fan tutte), z níž de Niese zazpívá recitativ a árii Despiny. Zazní i Symfonie č. 32 a moteto pro soprán a orchestr Exultate, jubilate. Večer řízený šéfdirigentem PKF Jakubem Hrůšou vyvrcholí známou koncertantní scénou pro soprán Bella mia fiamma, addio!

Sopranistka má za sebou již vystoupení v newyorské Metropolitní opeře, v Královské opeře Covent Garden v Londýně či na festivalu v Glyndenbourne. Ve slavné MET se představila již v devatenácti letech v roli Barberiny v Mozartově Figarově svatbě, kde zpívala s Renée Flemingovou či Brynem Terflem.

Do téže inscenace na stejné scéně se v letošní sezoně vrátila v hlavní ženské roli Zuzanky. Pro vydavatelství Decca natočila s francouzským souborem Les Arts Florissants a dirigentem Williamem Christiem profilovou desku s Händlovými áriemi.

Autoři: ,

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...