Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Sprosťárny nezakazovat. Sony mění plány na vydávání ‚vyčištěných‘ filmů

Kultura

  18:00
Distribuční společnost Sony Pictures přišla začátkem června s plánem do určitých televizních distribucí a na DVD vypouštět jen „čisté“ verze svých filmů - bez přílišného násilí a sprostých slov. Ze strany filmařů se zvedly protesty a Sony zatím od nápadu ustoupila.

Tom Hanks Jako kapitán Phillips foto: Falcon

Sony Pictures stará o světovou distribuci filmů jako je třeba nový Spider-man: Homecoming nebo z dřívějška T2 Trainspotting a Kapitán Phillips. U nás filmy Sony Entertainment dále distribuují společnosti Falcon a Bontonfilm.

Takzvaný Sony Clean Version Initiative byl projekt představený společností začátkem června. Měl umožňovat zájemcům koupit si filmy upravené pro televizní vysílání nebo palubní přehrávače v letadlech, který by ale byly „vyčištěné“ od násilných scén a sprostých slov. Studio hned po spuštění projektu začalo několik svých filmů v této úpravě nabízet. Jako první se proti projektu ozval Seth Rogen, scenárista přisprostlého snímku Buchty a klobásy.

McCartney žaluje Sony. ‚Brouk‘ si nárokuje vlastnictví písní Beatles

Režisér a scenárista Jud Appatow na Twitteru prohlásil, že společnost Sony si kvůli projektu zažije „peklo“. Režisér Adam McKay dokonce ani nebyl srozuměn s tím, že dva z jeho filmů (Bratři z donucení a Ricky Bobby, nejrychlejší jezdec) na seznamu jsou. „Tahle informace je pro něj úplná novinka,“ sdělil jeho zástupce magazínu The Hollywood Reporter. Společnost Sony se kvůli tomu dostala do křížku i s Directors Guild of America (americkou režisérskou asociací), která na ni tlačila, aby všechny upravené filmy okamžitě přestala prodávat.

Společnost Sony Pictures v reakci na negativní ohlasy oznámila, že upravené verze filmů nevydá, bude-li jejich režisér proti tomu. „Naši režiséři jsou pro nás velmi důležité osoby a chceme náš vzájemný vztah respektovat. Jestli budou výslovně proti tomu, upravené filmy prodávat přestaneme,“ okomentoval situaci Man Jit Singh, mluvčí společnosti Sony Pictures.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!