Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Struny podzimu sice budou letos omezené, zato se rozezní i pod širým nebem

Jiří Suchý: Recital 1964 / 2019, Praha, Rudolfinum, 19. října 2019 foto: Petra Hajská

Jeden z nejvýznamnějších pražských hudebních festivalů, nadžánrové Struny podzimu, představil včera program svého čtyřiadvacátého ročníku. Přes zmenšený rozsah přináší širový žánrový rozsah, velmi zajímavé umělce i několik inovací.
  16:00

Klasická a soudobá hudba, jazz, world music, experimentální propojení akustické a elektronické hudby i česká písničková klasika ve velmi reprezentativním hávu - taková žánrová změť, která ale přitom drží nebývale pohgromadě, je pro Struny podzimu typická téměř od jejich začátků.

Andreas Scholl a Tamar Halperin
Daniel Hope

Ačkoli přípravy na letošní ročník samozřejmě ovlivnily pandemické události, pořadatelé představili na středeční tiskové konferenci program, za který by se nemuseli stydět ani za úplně běžných okolností - snad jen s tou výjimkou, že počet koncertů musel být zradukován zhruba na polovinu a mezi účinkujícími nejsou žádní Američané, protože cestování z této země bude nejspíš i na podzim značně nejisté.

„Z původně připravovaného programu jsme pečlivě vybrali tři koncerty ilustrující žánrovou otevřenost Strun podzimu a přidali čtvrtý v podobě dárku pro naše publikum,“ řekl zakladatel a prezident festivalu Marek Vrabec.

Dárek pro fanoušky

Oním dárkem je opakování jednoho velmi úspěšného programového bodu loňského ročníku, totiž Recitál Jiřího Suchého v Rudolfinu. Scénicky propracovaná show prezentovala řadu zásadních opěrných bodů české populární hudby v perfektním provedení.

„Je neuvěřitelné, s jakou grácií a charismatem Jiří Suchý táhl celý půldruhahodinový program, aniž by nejen slezl z pódia, ale třeba si jen na chvilku sedl. Nejen před tím, co za celý svůj mimořádně plodný život dokázal, ale i před jeho současnou formou klobouk dolů,“ zakončily vloni LN recenzi tohoto koncertu.

Dodejme, že krátce před tímto koncertem, který se uskuteční 21. listopadu, oslaví Jiří Suchý 89. narozeniny. Výjimečnost tohoto počinu stvrzuje i to, že to bude vůbec poprvé v historii Strun podzimu, kdy festival bude prezentovat dva roky po sobě stejného umělce ve stejném programu.

Uvnitř i venku

Program Strun podzimu v pražských sálech zahájí 1. listopadu v DOX+ kapela Brandt Brauer Frick Ensemble, berlínští hudebníci s klasickým vzděláním, kteří prosluli po celém světě svými průlomovými experimenty v elektronické i akustické hudbě.

Příznivci klasiky s přesahem se mohou 6. listopadu těšit na koncert kontratenoristy Andrease Scholla. Ten společně se svojí hudební i životní partnerkou, klavíristkou Tamar Halperin, vstoupí do neprobádaných repertoárových vod lidové hudby v programu Twilight People.

Komorní zážitek nabídne 8. listopadu v Divadle X10 kytarista, zpěvák a skladatel Vinicius Cantuaria, který festivalovému publiku zahraje a zazpívá písně klasika bossa novy Antonia Carlose Jobima v sólovém recitálu.

Letošní mimořádný ročník Strun podzimu ovšem zahájí další úplná novinka, totiž koncerty světových hvězd pod širým nebem. Už 11. září vystoupí na zatím utajovaném místě v centru Prahy fenomenální izraelský jazzový kontrabasista Avishai Cohen s projektem Gently Disturbed a s výjimečnou sestavou, která je mnohými považována za tu vůbec nejsilnější – s bubeníkem Markem Guilianou a pianistou Shaiem Maestrem.

Vyvrcholením venkovního programu festivalu bude 19. září unikátní koncert Prague Sounds again/Hope for Prague s britským houslistou Danielem Hopem, který se odehraje na plovoucí scéně na Vltavě, poblíž Národního divadla. Koncert bude do celého světa vysílat kulturní kanál TV ARTE v koprodukci s Českou televizí.

Autor:

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...