Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sunshine rozdají desku na koncertech

Kultura

  9:12
PRAHA - Dva roky po předchozím album Dreamer vychází v těchto dnech novinka tuzemských Sunshine. Desetiskladbová deska nazvaná MGKK Telepathy vyšla tentokrát u brněnské progresivní značky X Production.

Sunshine ještě ve třech, bez baskytaristy foto: Pavel Wellner, Lidové noviny

V roli nového baskytaristy se zde představuje nováček v dresu Sunshine Pavel Litvaj z dnes už rozpadlého karlovarského tria Scissorhands. "Vytrhl nám trn z paty. Nejsme typ kapely, která by mohla dělat konkurz. K nám se hodí určitý druh lidí, kterých tu v okolí moc nevidím. A ještě aby zrovna hráli na nástroj, který by se nám hodil. Nebyla jiná volba. Přišel v nejkritičtějším období, musel se naučit staré věci, začal dělat na nové desce a všechno to zvládnul levou zadní. Už je čas, aby si to začal užívat," říká frontman, zpěvák a kytarista Sunshine Kay Buriánek.

K odchodu od společnosti Universal Kay poznamenává: "Příchod k X Production taky uvolnil napětí. Víme konečně, co můžeme čekat a co dostaneme. Na druhé straně to teď ví i firma. A kromě toho, že to funguje jak na lidské tak profesionální rovině, všichni střílíme na stejný terč, což je nejdůležitější." Album se opět natáčelo na několika místech, mimo jiné v berlínském studiu Nuphobia Phila Freeborna, který Susnhine pomáhal už z jejich ranými nahrávkami. Mezi blízkými spolupracovníky, jenž MGKK Telepathy ovlivnili, figurovali i bývalý basák Amák nebo James Cook a Bernd Burgdorf, kteří se podíleli už na minulé desce Dreamer.

A desku zadarmo
Ještě než se novinka Sunshine objeví na pultech hudebních obchodů, dostanou jej jako bonus ke koupené vstupence návštěvníci koncertů v pražském Roxy (19.5.), brněnské Flédě (21.5.) a klubu Labe ve středočeských Hořovicích (22.5). "Všichni dnes zkouší jiné než běžné kontejnery a X Production jsou v tomhle ohledu velmi progresivní. Ale protože si vážíme lidí, kteří chodí na koncerty, tak jsme se rozhodli je přednostně odměnit. Na několika prvních koncertech bude proto součástí vstupného CD, které nebude nikde jinde k dostání. Kdybych já sám byl fanoušek nějaké kapely, tak by mě to, že bych k lístku na koncert dostal ještě úplně novou desku, která ještě není v distribuci, dost potěšilo."

A jaký je to pocit nahrávat desky v době, kdy všichni stahují? "Hudbu to nemůže zastavit. Pořád ji lidi budou skládat, točit a hrát naživo. To, že nesmlouvavý byznys tuhle myšlenku zabil a teď se to obrátilo vůči němu, je vlastně dobře. Pro naše fanoušky CD neexistuje, stahují a nepovažují to za nemorální. Tak to je, s tím nic neuděláme. Sunshine ale budou hrát dál, vždycky jsme byli živá kapela," uzavírá Kay Buriánek.

Sunshine: Day Will Never Be the Same (z alba Dreamer)

Autoři:

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...