Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

(Super)Gipsy.cz nebyl na Eurosongu tak 'super'

Kultura

  0:36
MOSKVA - Skupina Gipsy.cz vypadla z mezinárodní písňové soutěže Eurovision Song Contest 2009. Při prvním semifinálovém večeru, který se konal v moskevském sportovním komplexu Olimpijskij, nedostali čeští zástupci od evropských fanoušků dostatek hlasů nezbytných pro postup do finále.

Gipsy.cz, Eurosong 2009, zkouška foto: Eurovision.tv

Mezi finalisty jsou zástupci Turecka, Švédska, Izraele, Portugalska, Malty, Finska, Bosny a Hercegoviny, Rumunska, Arménie a Islandu. Kapela se v dnešní soutěži zástupců 18 zemí představila s písní Aven Romale (Rome, vpřed). Nastudovala ji v náročné choreografii. Frontman kapely Radoslav "Gipsy" Banga vystupoval v kostýmu jakéhosi Supermana, který je podle něj "supergipsy".

"Myslel jsem, že budeme alespoň devátí," neztrácel Banga humor při odchodu ze šaten. Kapela, která do Moskvy odjížděla s předsevzetím vyhrát, však podle něj dobře věděla, že jako reprezentantka malé, tak trochu ztracené a opuštěné země z východního bloku, nemá moc šancí. "Není to občas fér, ale tady to o hudbě z větší části asi není... Česku jsme určitě ostudu neudělali. Odvedli jsme superpráci," dodal.

Program zahájila sólistka z Černé Hory Andrea Demirovičová. Hned po ní následovalo vystoupení Gipsy.cz. "Jsem zvědav, jak Evropa pochopí jejich sebeironickou parodickou píseň o supergipsym," komentoval začátek vystoupení moderátor českého vysílání Jan Rejžek.

Ruský 1. kanál, který soutěž živě přenášel, označil kapelu Gipsy.cz za jednu z nejznámějších českých skupin na světě. Moderátoři upozornili, že jejich vystoupení na internetovém portálu YouTube viděly zhruba dva miliony lidí. Čeští fanoušci nesměli podle pravidel soutěže hlasovat pro zástupce své země.

Finále v sobotu
Gipsy.cz byli teprve čtvrtým českým zástupcem v projektu dříve známém jako Velká cena Eurovize. Romskou skupinu, která loni nepostoupila z národního kola Eurosongu s písní Benga Beating, nominovala na letošní ročník soutěže přímo Česká televize.

Před dvěma lety Česko neúspěšně zastupovala rocková kapela Kabát, loni zpěvačka Tereza Kerndlová, která také neprošla do finále. Již v roce 1968 se soutěže zúčastnil Karel Gott, který však reprezentoval Rakousko.

"Nemůžeme chtít po lidech, aby byli úplně soudní a muzikální. Eurovize se jinak dělat nedá. Gipsy.cz udělalo maximum, nestydíme se," řekl Banga.

Devět nejlepších účastníků volili dnes diváci prostřednictvím mobilních telefonů a jednoho finalistu zvolila odborná porota. Celkem je tak již známo 15 účastníků, kteří postoupili do finále. To se bude konat v sobotu.

Gipsy.cz na Eurosongu (první zvuková zkouška):

Autor:

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....