Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Superhrdina z močálu. Seriál Bažináč půjde cestou čistokrevného hororu

Kultura

  14:00
MOČÁL - Tajemný virus zrodil v odlehlých bažinách mocnou bytost, který prahne po pomstě. Seriál Bažináč (Swamp Thing) nabídne jiný přístup než ostatní superhrdinské filmy a seriály - půjde cestou hororu. Proto ho také režíruje i James Wan, který má kromě loňského Aquamana na svědomí i celou řadu hororových filmů. Premiéra prvního dílu seriálu je 31. května.

Děsivá bytost z močálů. Seriál Bažináč (2019). Režie: James Wan. foto: DC

Abby Arcanová (Crystal Reedová) je novinářka, která dostala za úkol vyšetřit případ neznámého viru, který se šíří z močálů blízko zapadlého městečka v americké Louisianě. Z temných vod se ale postupně dostávají na povrch také nepředstavitelné hrůzy. Jednou z nich je i Bažináč, před virovou proměnou jistý Alec Holland (Andy Bean). Ten má jediný cíl - zničit ty, kteří nakažlivý vir vypustili ven. Když si pro spravedlnost jde sama příroda, tak poteče hodně krve. Připravte se bát.

Nechutnosti na pitevním stole. Seriál Bažináč (2019). Režie: James Wan.
Seriál Bažináč (2019). Režie: James Wan.

Pilotní díl seriálu natočil hororový matador James Wan (Sestra, Insidious, Saw). Pod scénářem seriálu jsou podepsaní Gary Dauberman (To, Sestra) a Mark Verheiden (seriál Ash vs. The Evil Dead). Tento tým, který má bohaté zkušenosti z horory, udělal z Bažináče děsivou podívanou. Na tom se shodují i reakce amerických kritiků, kterým byly v předstihu poskytnuty dva díly. 

Hrdina s tradicí

Seriál má ale s původním komiksovým Bažináčem společný snad jen vzhled hlavní postavy. Netradičního superhrdinu vytvořili v roce 1971 pro komiksové nakladatelství DC Len Wein a Berni Wrightston. Bažináčem byl nejdříve vědec Alex Olsen, kterého zabije kolega s cílem získat jeho manželku. Olsenovo mrtvé tělo v bažině zmutuje. Bažináč pak svého soka zabije, ale manželce není schopen říct pravdu. Odejde tak zpět do bažiny, kde zmizí v mlžném oparu. 

Nová postava si získala sympatie čtenářů a tak se Bažináč v roce 1972 dočkal celé vlastní série. V té změnil identitu právě na Aleca Hollanda, který vystupuje i v seriálu. V komiksu je ale Holland terčem bombového útoku (znovu od vědeckého kolegy) a zachrání se skokem do bažiny. Ta ho ale nenávratně změní. Nový Bažináč byl silnější než předchozí Olsenův a hlavně uměl mluvit lidskou řečí.  Svou verzi Bažináčovi legendy pak v osmdesátých letech před čtenáře naservíroval i Alan Moore, patrně nejznámější komiksový scenárista v historii. 

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!