Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Tenhle diamant je vybroušený. ‚Král béčkových komedií‘ Adam Sandler boduje s detektivním dramatem

Kultura

  18:00
LOS ANGELES/PRAHA - Komediální herec Adam Sandler ve filmu Uncut Gems (česky Nevybroušené diamanty) hraje podvodníčka s temnou minulostí. Jindy přísná kritika se shoduje na tom, že Sandlerovi dramatičtější role sedla. Snímek bude mít světovou premiéru 3. prosince. Zatím není jasné, zda se podívá i do české kinodistribuce.

Adam Sandler ve filmu Uncut Gems (2019). Režie: Josh Safdie, Benny Safdie. foto: Elara Pictures

Howard Ratner (Adam Sandler) je židovský obchodník s diamanty. Jeho praktiky ale nejsou tak úplně čisté a Howard neváhá blyštivé kamínky pašovat z cizí země do Ameriky klidně i ve svém konečníku. Jenže když má v hrsti černé opály, kterých se nechce vzdát, pokusí se potenciálního kupce (Richard Garnett) oklamat a dodat mu místo nich bezcenné kameny. To samozřejmě nedopadne úplně podle plánu.

Adam Sandler ve filmu Uncut Gems (2019). Režie: Josh Safdie, Benny Safdie.
Adam Sandler ve filmu Uncut Gems (2019). Režie: Josh Safdie, Benny Safdie.

Kritika se shoduje na tom, že Uncut Gems jsou zábavnou podívanou. Velmi překvapivý je ale fakt, že recenzenti pějí chválu i na herecký výkon Adama Sandlera, který si v Uncut Gems vyzkoušel o poznání temnější roli, než u něj bývá zvykem. Tím spíš, že vysmívaný Sandler má na svém kontě celkem devět filmových anticen Zlatá malina. 

Snímek má v současné chvíli  100 % hodnocení na agregátním recenzním serveru Rotten Tomatoes. „Uncut Gems je opravdový klenot. Zábavné komediální drama o chorobném a věčně riskujícím gamblerovi, který neví, kdy přestat,“ myslí si Todd McCarthy z magazínu The Hollywood Reporter.

„Závratný a zábavný, Uncut Gems je skvělý film, ve kterém Adam Sandler podává vrcholový výkon,“ míní Rodrigo Perez z webu The Playlist

„Je to jako kombinace Špinavých ulic a Smrti obchodního cestujícího. Dechberoucí kronika zoufalých podvodů. Nelze si v jádru toho všeho představit někoho jiného než Adama Sandlera,“ nešetří chválou Eric Kohn z magazínu Indie Wire.

Snímek natočili a scénář napsali bratři Josh a Bennie Safdiovi. (Dobrý časy, Daddy Longlegs). Kromě Sandlera se ve filmu objeví Julia Foxová, Kevin Garnett, Eric Bogosiano a Idina Menzelová.

Sandler trhá rekordy

Úspěch měl i poslední Sandlerův film Murder Mystery. Ten si sice po vzoru jeho předchozích snímků kritika neoblíbila, ale diváci si ho zamilovali. Příběh policisty (Sandler) a jeho manželky (Jennifer Anistonová), kteří se snaží oživit uvadající manželství a přitom se zapletou k brutální vraždě, produkovala společnost Netflix. 

Komedii si za první tři dny od premiéry pustilo na Netflixu 30,87 milionu diváků. 13,4 milionu z USA a Kanady, 17,5 milionu ze zbytku světa. To je absolutní rekord. Netflix údaje o sledovanosti počítá ve chvíli, kdy se divák podívá na více než 70 % z celkové délky filmu.

Jak již bylo řečeno, kritika snímku zrovna neholdovala. Na serveru Rotten Tomatoes má v současné chvíli pouhých 45 %. Na Česko-Slovenské filmové databázi pak 54 % (údaje k 9. září).

Režisérsky se snímku ujal Kyle Newachek (Game Over, man! a seriál Workaholics). Scénář napsal James Vanderbilt (Útok na Bílý dům, Zodiac). Kromě ústřední dvojice se ve filmu objeví například i Luke Evans nebo Gemma Artentonová. Pro Jennifer Anistonovou a Adama Sandlera nejde o první spolupráci. Oba se sešli v komedii Zkus mě rozesmát z roku 2011.

Komediant z lidu

Adam Sandler - filmy s ním, zpravidla rozpustilé komedie, kritici příliš nemilují. Jeho jméno samotné bylo zárukou, že je jedno, o jaký film se jedná, ale je jasné, že se nebude brát příliš vážně.  Za všechny můžeme jmenovat například Zohan: Krycí jméno Kadeřník (2008), Jack a Jill (2011) nebo Pixely (2014) Na streamovací službě Netflix jsou ale jeho filmy velmi populární. Čísla přímo od Netflixu ukázala, že diváci se za rok 2017 na jeho filmy koukali celkem stěží uvěřitelných 500 milionů hodin.

Netflix si svého dvorního komika vydržuje. Podle Teda Sarandose, vedoucího obsahu Netflixu, je Sandler totiž jedním z nejlepších světových komiků vůbec. Je tak pravděpodobné, že i po vypršení smlouvy, kterou s ním společnost podepsala v roce 2017, se Netflix Sandlera pokusí udržet.