Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Po dlouhé nemoci zemřel německý tenorista a dirigent Peter Schreier. Bylo mu 84 let

Tenorista a dirigent Peter Schreier na snímku z roku 2013. foto: ČTK

Drážďany (Německo) - V Drážďanech ve čtvrtek po dlouhé nemoci zemřel slavný německý tenorista a dirigent Peter Schreier. Bylo mu 84 let. S odkazem na prohlášení jeho asistentky o tom informovala agentura AFP.
  20:25

Schreier byl považován za jednoho z nejlepších tenoristů 20. století a jednu z mála slavných osobností vážné hudby pocházející z bývalého východního Německa. Několikrát vystupoval také v Československu a ČR, přičemž v Praze odzpíval v roce 2005 své poslední veřejné představení.

Zemřela herečka, aktivistka a politička Táňa Fischerová. Bylo jí 72 let

Schreier se narodil nedaleko Drážďan v roce 1935. Hudebně se začal vzdělávat ve sboru při kostelu sv. Kříže v této saské metropoli. Tam jeho talent objevil sbormistr Rudolf Mauersberger, který ho nechal zpívat mnoho sólových partů. V 16 letech se jeho dětský soprán změnil v tenor, Schreier začal studovat zpěv a věnoval se i studiu orchestrálního a sborového dirigování (dirigoval od roku 1969).

Peter Schreier (vpravo) a literární kritik Marcel Reich-Ranicki v roce 2011....
Peter Schreier v Lipsku v roce 2011. Schreier byl považován za jednoho z...

Profesionálně debutoval v roce 1959 v roli Prvního vězně v Beethovenově Fideliovi, záhy nato zažil úspěchy v mozartovských rolích. V roce 1963 získal angažmá v berlínské Státní opeře, byl též pravidelným hostem ve Vídni. Od roku 1967 byl po čtvrt století pravidelným účastníkem Salcburského festivalu. Když v roce 1966 zemřel Fritz Wunderlich, byl označen za největšího žijícího mozartovského tenora, zejména kvůli pečlivé intonaci a dikci.

Od roku 1972 předváděl svoje umění i jako dirigent, přičemž za svou kariéru řídil například newyorskou či vídeňskou filharmonii.

S operou skončil na přelomu tisíciletí ve svých 65 letech s tvrzením, že na ztvárnění mladých milovníků na jevišti je již v příliš pokročilém věku. Na veřejnosti naposledy zpíval v roce 2005 při pražském provedení Bachova Vánočního oratoria, které i dirigoval.

„Den bez hudby je ztracený den,“ říkával podle agentury DPA pěvec a dirigent, který měl i přes své mezinárodní angažmá vždy velice blízko k Drážďanům, v nichž vyrůstal.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.