Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Vítejte v posledním skanzenu komunismu Evropy

Kultura

  12:47
Dvacet let od rozpadu SSSR v Evropě stále existuje stát, kde shlíží ze sloupů na náměstích bronzový Lenin, nostalgicky se vzpomíná na staré dobré sovětské časy a fotografovat na železničních zastávkách je přísně zakázáno. Vítejte v temném skanzenu komunismu, vítejte v neuznané Podněsterské moldavské republice.

Ilustrační foto. foto: Reuters

Právě o téhle podivné zemi pojednáváv oceňovaný dokumentární film Pevnost, který můžete vidět již dnes 18. června od 19 hodin v Langhansu – Centru Člověka v tísni (Vodičkova 37, Praha 1).

Poeticky laděný dokument mladých českých autorů Kláry Tasovské a Lukáše Kokeše popisuje na příbězích několika postav každodenní život v pitoreskních kulisách podněsterského (ne)státu. Jeho obyvatele dennodenně masíruje státní propaganda. V čele neuznané republiky stál po dobu dvaceti let prezident Igor Smirnov, tragikomická postava jako vystřižená z osmdesátých let minulého století. Z území na levém břehu Dněstru vybudoval satelit Moskvy, přes který proudí do Evropy zbraně, drogy a lidské orgány. Vše přitom kontroluje všudypřítomná tajná policie a řídí mafiánské struktury mocných. Přinese nová volba prezidenta šanci na změnu?

Podněsterská společnost zůstává izolovaná od okolního světa, stále je zatížena masivní státní propagandou vyvolávající strach z vnějšího nepřítele. Některé nezávislé organizace a jejich aktivity, především pokud probíhají ve spolupráci se zahraničními partnery, jsou potlačovány a občanští aktivisté zastrašováni státními bezpečnostními složkami.

O tom, jak se žije ve státě, který nikdo neuznal, o fungování nezávislých občanských iniciativ a novém podněsterském prezidentovi přijdou debatovat: Anna Ivanova a Raisa Asaulyak, představitelky podněsterského občanského sektoru, Lenka Blahová, koordinátorka podněsterského programu společnosti Člověk v tísni. Debatu moderuje Adéla Pospíchalová, společnost Člověk v tísni.

dokument PEVNOST

  • Pevnost (Klára Tasovská, Lukáš Kokeš, 70 min, 2012)
  • 18. června, 19.00
  • Vstupné zdarma
  • Langhans – Centrum Člověka v tísni, Vodičkova 37, Praha 1
Autor:

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč