Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

‚Vraťte Zlaté glóby!‘ Režisér snímku Green Book ukazoval penis a scenárista nadával muslimům

Kultura

  10:00
LOS ANGELES - Komediální drama Green Book je alespoň po kvantitativní stránce nejúspěšnějším filmem letošních Zlatých glóbů - odneslo si rovnou tři sošky. Někdo si ale dal posléze práci s tím, aby tvůrce očernil. A to se mu povedlo. Režisér Peter Farrelly měl v minulosti ukazovat herečkám při pohovorech svůj penis. Scenárista Nick Vallelonga měl mít zase v minulosti nenávistnou poznámku na muslimy. Do českých kin snímek Green Book doputuje 7. března.

Jazzová megastar Don Shirley (Mahershala Ali) a jeho řidič "Pysk" Vallelonga (Viggo Mortensen). Snímek Zelená kniha (2018). Režie: Peter Farrelly. foto: Universal Pictures

‚We Are the Champions.‘ Film o Queen atakuje milion diváků. Je to kalkul, vysvětluje úspěch expert

Snímek Green Book působil na letošním galavečeru Zlatých glóbů jako zjevení. Večer sice patřil veleúspěšnému snímku Bohemian Rhapsody, který stále válcuje i česká kina, ale co se týče kvantity byl vítězem rozhodně snímek Green Book. Ten si odnesl rovnou tři zlaté sošky (pro herce v hlavní roli Mahershahu Aliho, za nejlepší film nebo muzikál a nakonec i za nejlepší scénář).

Příběh se točí okolo takzvané Green Book, zelené knihy pravidel, která seznamují afroameričany s establishmentem a pomáhají jim navzdory všemu zůstat v bezpečí. Píše se totiž rok 1960 a americký jih je stále plný rasismu a nenávisti. Své o tom zjistí nenápadný Tony Lip (Viggo Mortensen), který přijme roli řidiče a bodyguarda jazzového pianisty Dr. Dona Shirleye (Mahershala Ali). Ten má podniknout turné právě na jihu, takže se dají očekávat problémy. Snímek ale není čistokrevné drama a nabízí i řadu lidských či úsměvných momentů.

Ukážu ti penis

Na veřejnost pronikly magazínové články z devadesátých, které popisují, že měl režisér Peter Farrelly ve zvyku herečkám ukazovat penis. Šlo o takový jeho vtípek, jehož obětí měla být i herečka Cameron Diazová. „Když vám režisér hnedka při prvním setkání ukáže svůj penis, musíte uznat, že jste potkala kreativního génia,“ vtipkovala Diazová pro magazín Newsweek v roce 1998. V té době točila s Peterem Farrellym a jeho bratrem Bobbym snímek Něco na té Mary je.

To ale není vše. V roce 2000 vydal Observer článek, kde také cituje Diazovou: „Já ty kluky zbožňuji. Bobby je o něco stydlivější než jeho bratr. Svůj penis tolik neukazuje. To je spíše Peterova věc. Bobby raději ukazuje zadek.“ Podle jiného článku v Observeru z roku 1998 to měl Peter Farrelly na herečky zkoušet nejméně pětsetkrát.

Kdysi šlo možná nevhodný vtip, ale dnes je to minové pole. „Je to pravda. Byl jsem idiot a myslel jsem si, že jsem vtipný. Pravdou je, že se za sebe stydím a je mi velmi nepříjemně. Hluboce se omlouvám,“ vyjádřil se k celé situaci Peter Farrelly.

Muslimové jásali, když ty věže padaly

Nick Vallelonga byl spoluautorem scénáře snímku Green Book. Zároveň je také autorem knižní předlohy. Ne vše, co napsal, ale sklidilo takové ovace. V roce 2015 totiž podpořil výrok Donalda Trumpa o tom, že tisíce lidí jásaly, když teroristé 11. září 2001 zničili věže Světového obchodního centra.

Vallelonga na svém Twitteru pod Trumpův příspěvek napsal: „100% pravda. Muslimové v Jersey jásali, když ty věže padaly. Viděl jsem to, podobně jako vy, na stanici CBS.“ Sám Mahershala Ali, herec v hlavní roli, je také muslim. Vallelonga si ve světle obvinění svůj účet na Twitteru zcela zrušil.

Na sociálních sítích jsou nyní oba filmaři pod palbou kritiky a někteří přispěvovatelé dokonce žádají, aby svá ocenění vrátili. Připojují se i celebrity. „Lidé od mé profese dali Vallelongovi Zlatý glóbus za scénář. To už mu nikdo neodpáře. Herec Mahershala Ali je úžasný a laskavý muž. Celé to je až příliš nechutné,“ napsal na svůj Twitter producent Jordan Horowitz (La La Land, Děcka jsou v pohodě)

10.ledna 2019 v 01:15, příspěvek archivován: 11.ledna 2019 v 13:15

Nick Vallelonga wrote Green Book. My industry just gave him a Golden Globe for writing. This remains on his timeline. Mahershala Ali is a Muslim, and a beautiful, generous and kind man. This is all just too disgusting. https://t.co/LYVbpFZFUL

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!