Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Z dětí jsou dospělí, ale zlo zůstává stejné. Pokračování hororu To představuje první ukázku

Kultura

  16:00
„Nikdo, kdo tu zemře, nezemře doopravdy.“ Snímek zamíří do českých kin 5. září. Pokračování veleúspěšného hororu na motivy románu Stephena Kinga se hlásí s první ukázkou, která divákům vysvětluje, proč je normální bát se klaunů.

Z dětí už jsou dospělí. Snímek To Kapitola 2 (2019). Režie: Andy Muschietti. foto: Warner Bros.

Schůze klubu Nul (Losers´ Club) byla oficiálně zahájena. Jenže od doby, kdy partička adolescentů trávila ve městě Derry prázdniny, uběhlo už dvacet sedm let. Teď jsou všichni dospělí a mají vlastní životy. Spojuje je však jedna palčivá vzpomínka, která je kdysi spojila pevným poutem - boj o život proti děsivému klaunovi Pennywiseovi. Ten je zpátky a hrdinové se musí vrátit na místo svých dětských her, aby svedli rozhodující bitvu se zlem.

Z nové ukázky se dá usuzovat, že druhý díl ještě přidá na strašidelnosti. Zatímco jednička by se dala s přihmouřeným okem označit v podstatě za prázdninový film pro mladistvé se strašidelnými prvky, dvojka cení hned od prvního záběru v ukázce zuby. 

Pohlaďte si mrtvou kočičku. Řbitov zvířátek Stephena Kinga straší v děsivé ukázce

To ale není vše. „V tom filmu je scéna, o které někdo ze štábu řekl, že je nejkrvavější scénou v hororové historii,“ prozradila koncem února v talkshow Chastainová, která si v pokračování zahrála dospělou Beverly Marshovou. Nespecifikovala, co se ve zmíněné scéně bude dít, ale dodala, že si „ještě druhý den vymývala umělou krev z očí“.

Režie druhé části se znovu ujal Andy Muschietti (To, Mama). Dospělé verze hrdinů si kromě Jessicy Chastainové zahraje například James McAvoy, Bill Hader nebo Jay Ryan. Do role děsivého klauna se vrátil Bill Skarsgård.