Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Zabiješ už jen chlapa. Knižní cena ocení autory, kteří nepáchají násilí na ženách

Kultura

  18:00
LONDÝN - Jakou knižní cenu nikdy nedostane Jo Nesbø? Nová mezinárodní knižní cena Staunch Book Prize se začne udělovat detektivkám a thrillerům, ve kterých nebyla žádná žena zmlácena, sexuálně obtěžována, znásilněna nebo zavražděna.

Tak Jo Nesbo tuto knižní cenu určitě nedostane... foto: Niklas R. Lello

Podle zakladatelů nové mezinárodní ceny Stauch Book Prize dosáhlo násilí na ženách v literatuře svého vrcholu. Je i v bestsellerových thrillerech a detektivkách Joa Nesbø, Pauly Hawkinsové, Tany Frenchové nebo Gillian Flynnové. Vznikla tak mezinárodní cena Staunch Book Prize, která se bude udělovat thrillerům, ve kterých nedošlo na žádné násilí na ženách. Staunch v angličitně znamená „pevný v přesvědčení, loajální“.

Dělal bych to i zadarmo, říká o psaní Jo Nesbo. Česky vychází jeho Policie

Cenu založila spisovatelka a scenáristka Bridget Lawlessová a fungovat má již od února, kdy mohou čtenáři začít posílat své tipy. Ceny vítězům se budou symbolicky udělovat 25. listopadu, kdy se slaví mezinárodní den proti násilí na ženách. Vítězný autor dostane 2 tisíce liber (necelých 60 tisíc korun). Je ale možné, že se částka po připojení sponzorů ještě zvýší.

Norský detektivkách Jo Nesbo, duchovní otec detektiva Harryho Holea.
Antonín Kratochvíl: Jo Nesbo

„Je pravý čas přijít s něčím originálním. Když teď míra násilí na ženách v literatuře dosáhla alarmujících hodnot, Staunch Book Prize vyzývá autory thrillerů, aby nás připoutali k židlím bez použití zaběhnutých klišé,“ napsala Lawlessová na webové stránky nové knižní ceny. „Určitě nejsem jediná, která má plné zuby účelného zobrazování násilí na ženách v knihách, filmech a televizi. Zvýrazňuje to věci, které se ženám dějí v reálném světě. Vím ale, že existují autoři, kteří píšou poutavé thrillery bez zabrušování do těchto omílaných vod,“ dodává.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!