Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Zdravice pro básníka ticha Pavla Z.

Kultura

  11:16
Do novin se všechno nevejde, proto zdravice k šedesátinám básníka ticha, hudebníka chaosu a umělce života Pavla Zajíčka vychází až tři dny po termínu.

Pavel Zajíček. foto: Ondřej Němec, Lidové noviny

Patřil mezi klasické postavy českého undergroundu. On a jeho skupina DG 307 v něm tvořili pevné jádro, přičemž se o to nijak nemusel snažit. Známý amatérský filmový záznam ze 70. let, na němž Pavel Z. mává vlasy a recituje do temných tónů své verše, patří ke klenotům české kultury, o čemž už není sporu, stejně jako o tom, že český underground čili androš bude jednou v dějinách umění prohlášen za výjimečný úkaz jako lidové baroko, jihočeští adamité nebo spiritismus na Novopacku.

Gary Lucas a Pavel Zajicek  v Jazz Docku

Zatímco Egonu Bondymu v něm patří role praotce, Milan Hlavsa, Ivan Jirous a Pavel Zajíček by mohli být označeni za jeho "svatou synovskou trojici", přičemž do dalších teologických podrobností bych nezabíhal.

Pavel Z. je tvůrcem v archaickém slova smyslu. Píše básně, kterým se podobá jak navenek, tak uvnitř. Jsou to hranaté, syrové a kamenné kusy slov, házené do voliéry s dravými ptáky. Vyslovuje je svým šeplavým hlasem, z nějž lze cítit, že za nimi je bolavé, citlivé srdce, kterým proudí vlahá krev jemného a snivého muže. Básníka ticha.

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...