Situaci by měla změnit tzv. zlatá rýže, která zajistí obyvatelům třetího světa dostatek vitaminu A. Ve 118 zemích Asie a Afriky trpí nedostatkem tohoto vitaminu asi 124 milionů lidí. Z nich jeden až dva miliony ročně umírají, půl milionu oslepne a miliony trpí vysycháním spojivek oka, tzv. xeroftalmií.
Loupaná rýže je na beta-karoten, z něhož si lidské tělo vyrábí vitamín A, velice chudá. Přenosem několika genů získal německý biolog Ingo Potrykus rýži, která ukládá beta-karoten do zrn. Zrna tak získala žlutou barvu, a proto se rýži přezdívá „zlatá“. Denní potřebu vitaminu A zajistí konzumace 150 gramů „zlaté rýže“.
Zlatá rýže byla křížena s místními odrůdami, na které odborníci přenesli schopnost ukládat beta-karoten do zrn. V současné době se zkouší její pěstování v Bangladéši. Na světové sklizni rýže by se měly „zlaté“ odrůdy významně podílet během deseti let.