S údivem jsem si přečetl článek, který napsal docent Nešpor a ve kterém popisuje podrobnosti své reakce na informaci o vzniku pivních lázní v České republice. Pokud je mi známo, je doc. Nešpor psychiatr, a je proto velmi zvláštní, pokud jsou různými českými médii publikovány jeho názory na problematiku výroby a konzumace piva.
Nechci pochybovat, že je docent Nešpor ve své funkci v protialkoholní léčebně často svědkem důsledků nezřízeného pití alkoholických nápojů, a věřím, že jeho zkušenosti mohou být otřesné. Co je však pro mne nepochopitelné, je fakt, že nezodpovědné a odsouzeníhodné chování nepatrné části populace je důvodem pro nenávistný vztah k alkoholickým nápojům a hlavně ke všemu, co souvisí s výrobou a konzumací piva. Je až legrační pro pivovarské odborníky číst, že obsah vitaminu B1 je natolik nízký, že by člověk musel vypít 14 litrů piva, aby pokryl denní spotřebu této látky. Žádný pivovarník nikdy nebude nabádat veřejnost, aby si vybírala potřebu důležitých vitaminů pouze pitím piva. Zaráží mne i fakt, že při svém „studování“ docent Nešpor opomenul dalších asi 199 důležitých aktivních látek, které jsou v pivu přítomné (křemík, kyselina listová, vitamin B2, B6, kyselina panthotenová atd.). Zaráží mne, že pominul známé pozitivní účinky piva jako lapače kyslíkových radikálů v potravinách, což působí preventivně proti riziku rakoviny atd. atd.
Jsem si vědom, toho, že v ČR se vypije nejvíce piva „na hlavu“ na světě. Současná spotřeba je asi 158 litrů a stále klesá. V tomto množství je ale započítána i spotřeba 6 milionů turistů a přeshraniční export. Některé prameny uvádějí, že reálná čistá spotřeba je asi 118 litrů na osobu, tzn. v přepočtu na čistý alkohol asi dvaapůlkrát více než ve vínu.
Znovu opakuji, že žádný pivovarský odborník nebude podporovat nezřízené pití piva. Domníváme se, že pravidelná konzumace několika piv denně je zdraví prospěšná a nepovede k žádným excesům; ani společenským, ani zdravotním. Kdyby tomu tak nebylo, tento národ už 1000 let neexistuje a Francie bude pustina.
Byl bych rád, kdyby bylo možné i do budoucna reagovat na názory docenta Nešpora, které se týkají konzumace piva v ČR.
Nechci pochybovat, že je docent Nešpor ve své funkci v protialkoholní léčebně často svědkem důsledků nezřízeného pití alkoholických nápojů, a věřím, že jeho zkušenosti mohou být otřesné. Co je však pro mne nepochopitelné, je fakt, že nezodpovědné a odsouzeníhodné chování nepatrné části populace je důvodem pro nenávistný vztah k alkoholickým nápojům a hlavně ke všemu, co souvisí s výrobou a konzumací piva. Je až legrační pro pivovarské odborníky číst, že obsah vitaminu B1 je natolik nízký, že by člověk musel vypít 14 litrů piva, aby pokryl denní spotřebu této látky. Žádný pivovarník nikdy nebude nabádat veřejnost, aby si vybírala potřebu důležitých vitaminů pouze pitím piva. Zaráží mne i fakt, že při svém „studování“ docent Nešpor opomenul dalších asi 199 důležitých aktivních látek, které jsou v pivu přítomné (křemík, kyselina listová, vitamin B2, B6, kyselina panthotenová atd.). Zaráží mne, že pominul známé pozitivní účinky piva jako lapače kyslíkových radikálů v potravinách, což působí preventivně proti riziku rakoviny atd. atd.
Jsem si vědom, toho, že v ČR se vypije nejvíce piva „na hlavu“ na světě. Současná spotřeba je asi 158 litrů a stále klesá. V tomto množství je ale započítána i spotřeba 6 milionů turistů a přeshraniční export. Některé prameny uvádějí, že reálná čistá spotřeba je asi 118 litrů na osobu, tzn. v přepočtu na čistý alkohol asi dvaapůlkrát více než ve vínu.
Znovu opakuji, že žádný pivovarský odborník nebude podporovat nezřízené pití piva. Domníváme se, že pravidelná konzumace několika piv denně je zdraví prospěšná a nepovede k žádným excesům; ani společenským, ani zdravotním. Kdyby tomu tak nebylo, tento národ už 1000 let neexistuje a Francie bude pustina.
Byl bych rád, kdyby bylo možné i do budoucna reagovat na názory docenta Nešpora, které se týkají konzumace piva v ČR.