Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

O absint je stále zájem

Česko

JINDŘICHŮV HRADEC Přes 80 druhů lihovin a likérů vyrábí rodinná likérka Hill’s v Jindřichově Hradci, která vznikla v roce 1920. Od té doby stále připravuje své produkty podle stejných receptur. Zůstává také jednou z mála českých rodinných likérek, která ještě zachovala manufakturní výrobu, uvedla to majitelka Ilona Musialová.

V objektu v těsné blízkosti jindřichohradeckého zámku pracuje pět zaměstnanců, a to včetně majitelů Ilony Musialové a jejího syna Tomáše. „Nemáme žádnou linkovou výrobu, prakticky všechno děláme ručně,“ uvedla Musialová.

Je dědičkou slavného likérnického rodu Hillů. Její dědeček Albín Hill založil v roce 1920 v Bušperku u Ostravy destilérku. Stejnému řemeslu se věnoval i jeho syn Radomil, který se však po znárodnění odstěhoval do Jindřichova Hradce. V 50. letech minulého století tam začal pracovat v Jihočeské Frutě jako řidič a postupně se dostal až na místo obchodního ředitele. Vymyslel například recept na slavný jindřichohradecký rum s lodičkou na etiketě.

Po roce 1989 obnovil firmu Hill’s a začal nápoje připravovat podle receptů vlastních nebo receptů svého otce. „A stále stejným způsobem postupujeme třeba právě při výrobě onoho rumu,“ uvedla Musialová. Její otec byl ve své době nejuznávanějším likérníkem v Československu, v 90. letech minulého století zemřel a nyní po něm vede firmu Musialová. Radomil Hill proslavil svou likérku především výrobou známého absintu.

Začal s ní v roce 1991 a podle Musialové tak ze svého podniku udělal teprve třetí firmu na světě, která tento 70procentní hořký nápoj s příchutí pelyňku připravovala. „Dodneška je to náš nejpopulárnější výrobek a zákazníci o něj mají největší zájem,“ řekla Musialová.

Všechny své lihoviny a likéry prodává rodinná likérka ve speciálních hranatých skleněných lahvích. Ty mají tvarem připomínat jindřichohradeckou věž.

Vydání| Tato zpráva vyšla v prvním vydání

Regionální mutace| Lidové noviny - Čechy

Autor: