Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Orientace

Probuďte mě za sto let. Dočkáme se doby, kdy půjde zmrazit a opět bezpečně rozmrazit člověka?


Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Premium
Dělají si z toho legraci Woody Allen i Cimrman. Co zatím lze jen ve sci-fi filmech, může být však do budoucna realitou. Vědci pronikají do tajů procedur, kterými lze buňky, orgány i celé organismy zmrazit, skladovat po neomezeně dlouhou dobu a následně je rozmrazením opět probudit k životu. Jde to zatím pomalu. Ale jde to.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Ve filmu Věčně mladý z roku 1992 se zkušební pilot Daniel McCormick v podání Mela Gibsona bez větších trablů probouzí z půlstoletí dlouhého zmrazení. Ani s odstupem třiceti let však není takové uložení člověka „k ledu“ nic víc než čirá fikce.

A stejně jsme na tom i s vizí posádek kosmických lodí cestujících vesmírem v podchlazeném stavu po vzoru astronautů z Kubrickovy filmové klasiky 2001: Vesmírná odysea z roku 1968.

Samotné mrazení nepředstavuje velký problém, potíž je po rozmrazení. Srazit teplotu živých buněk, tkání, orgánů, či dokonce celých organismů hluboko pod bod mrazu tak, aby to přežily bez těžkého a nevratného poškození, se nedaří. Obvykle platí, že čím větší objekt se mrazí, tím jsou škody napáchané nízkými teplotami závažnější.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...