Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Otec často hovořil o ruské drzosti a tuposti, říká syn italského slavisty Alessandro Ripellino


Alessandro Ripellino | foto: Alessio di Giulio

Premium
Málokdo ze světových spisovatelů a básníků prokázal takovou službu Praze a Čechům jako italský slavista Angelo Maria Ripellino. Jeho Magická Praha je tajemné a mystické město, kde se protínají různé kultury a odkud snad lze vstoupit i do jiných světů. Jeho syn Alessandro Ripellino nedávno navštívil Prahu, zúčastnil se konference ke stému výročí narození svého otce, kterou pořádal Italský kulturní institut.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Ripellino měl českou manželku Elu, která se jako italianistka stala jeho nejbližší spolupracovnicí, jak prý říkal Italo Calvino, tvořili „dílnu Ripellino“. Z jejich svazku se narodily dvě děti, Milena a Alessandro.

Ten vystudoval architekturu, ale i on má na Magické Praze podíl, jako velmi mladý pořídil pro její první vydání v roce 1973 fotografie. To už v Praze začala normalizace, Angelo s Elou a dětmi do Československa nesměli.

Alessandro se ze slunné Itálie vzdálil až na sever, do Švédska, kde žije a pracuje. Také se přestěhoval za svojí ženou, což je zřejmě v rodině Ripellinů tradice.

V Praze byl na oslavách, které pořádal Italský kulturní institut ke stému výročí narození jeho otce. Alessandro má k Česku a Praze stále vřelý vztah, patří k jednomu z jeho tří světů.

Lidovky.cz: Jste po otci Ital, a to ještě se sicilskými kořeny, po matce Čech a žijete ve Švédsku. Ke které národnosti máte nejblíž?
Jsem šťastný, že jsem poznal tři tak odlišné kultury, tři světy. Cítím se přirozeně nejblíž svému italskému světu. Vyrůstal jsem v Římě, kde jsem měl kamarády a vystudoval jsem tam architekturu.

Jako dítě jsem ovšem velmi rád jezdil do Čech, do Prahy a na Dobříš, do zámku, který byl k dispozici spisovatelům. Až do roku 1968 jsme tam trávili letní prázdniny, pak už méně. Vzpomínám, jak jsem si tam hrával s českými dětmi, také na svou drahou českou babičku, která mě učila česky.

Praha je v mých vzpomínkách nádherné místo fascinující svým šedým smutkem. Ale vzpomínám i na českou zimu, vůni uhlí a pach dezinfekce v sanatoriu, kde se můj otec léčil s plicní chorobou.

Lidovky.cz: Jak jste se dostal do Švédska?
Zamiloval jsem se, svoji švédskou manželku jsem poznal v Paříži v roce 1980 a ve Stockholmu jsme se usadili o šest let později. Tam je moje rodina, dvě dcery a tři vnuci, ten nejmenší se narodil letos a jmenuje se Alvar Angelo na památku svého italského dědečka.

Již řadu let mám ve Stockholmu architektonický ateliér a spolu se svými spolupracovníky a klienty jsem vytvořil spoustu projektů. I toto je mimořádný svět. Je to můj svět a je jiný než svět mých rodičů.

Lidovky.cz: Kde se ve vašem otci, který pocházel z Palerma, ale žil v Římě, vzal vztah k české kultuře a slavistice vůbec?

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...