Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Andělé pro Chinaski, Koláře a Dusilovou

Kultura

  8:30
PRAHA - Akademie populární hudba vybrala nejlepší interprety uplynulého roku. Nejlepší skupinou se stali Chinaski, mezi zpěvačkami získala ocenění Lenka Dusilová, nejlepším zpěvákem byl vyhlášen Petr Kolář.

Andělé 2005 foto: Alžběta Jungrová, Lidové noviny

Večerem provázel rozhlasový moderátor Martin Hrdinka. Ceny vítězům - sošky anděla hrajícího na šalmaj z dílny sochaře Jaroslava Róny - v jednotlivých kategorií předávali například fotograf Jan Saudek, Petr Janda, Pavel Bém, ředitel pražské zoo Petr Fejk, novinář Vladimír Vlasák, kněz Petr Prokop Siostrzonek, Lucie Bílá nebo Michal Horáček.

Součástí slavnostního večera byla živá vystoupení českých a slovenských interpretů a zahraničního hosta. Tím letos bylo americko-korejské Ahn-trio, které tvoří tři klasicky vzdělané sestry. Jejich vystoupení bylo ukázkou společného programu, který připravují s několikanásobnými držiteli cen České hudební akademie, skupinou Tata bojs.

V programu dále vystoupila držitelka ceny v anketě TýTý pro nejlepší zpěvačku Aneta Langerová, skupina Hradišťan s primášem Jiřím Pavlicou, Lucie Bílá s Petrem Maláskem, skupina Doga, populární No Name a Peha ze Slovenska, Čechomor a Oskar Petr se skupinou Fabrica Atomica. Na večeru se dále představila také bývalá členka vokálního tria Black Milk zpěvačka Helena Zeťová, která se letos ocitla v nominacích na zpěvačku roku.

Andělé za rok 2005

objev roku - Clou

DVD - Nano Tour (Tata Bojs)

album (pop+dance) - Kiss me on my ego (Monkey Business)

album (hiphop+r'n'b) - Teritorium II (Orion)

album (rock) - Mezi světy (Lenka Dusilová)

skladba - Island Sun (Clou)

režie videoklipu - Jakub Kohák (Anna K. - Cukr)

událost - Colours of Ostrava

skupina - Chinaski

zpěvák - Petr Kolář

zpěvačka - Lenka Dusilová

síň slávy - Radim Hladík


Dalšími nominovanými, kteří tu vystoupili živě, byli zpěvačka Lenka Dusilová (ta nakonec získala Anděla pro nejlepší rockové album i zpěvačku roku), Petr Bende (nominovaný na cenu objev roku) a kapela Divokej Bill (navržená na cenu v kategorii DVD). Živě vystupujícím s největším počtem nominací byla včera večer kapela Clou -členové Akademie populární hudby ji navrhli na cenu hned ve čtyřech kategoriích - objev roku, skupina, skladba a album.

V hotelu Hilton byla v rámci akce otevřena Síň slávy, součástí programu byla také výstava výtvarných děl zpěvačky Vladivojny La Chiy z ostravské skupiny Banana a vernisáž fotografií z Koncertu lidí dobré vůle na Velehradě.

Andělská Praha přitáhla posluchače do klubů
Součástí andělského ceremoniálu se již tradičně stala „andělská“ klubová scéna nabízející v sobotu před vyhlašováním hlavních cen koncerty zdarma. Letos se největší zájem posluchačů soustředil na kluby na pražské Národní třídě, kde si mohli vybrat z pěti míst s živou hudbou. Představily se například skupiny Robson, Votchi, Medvěd 009 nebo Blues Band XXL. Další koncerty zdarma pak nabídly například kluby Akropolis, Matrix, Guru, Velvet, Harley‘s Bar, Country Saloon America, U Staré paní, Metropolitan Jazz Club či U Malého Glena.

„Malé anděly“ neboli žánrové ceny v osmi kategoriích udělila porota již minulý čtvrtek v pražském klubu Reduta. Cenu pro zvukovou nahrávku si odnesla deska Kiss Me On My Ego kapely Monkey Business, album Elida Ivy Bittové mělo nejlepší obal. Sošku pro album v žánru jazz&blues získal Vertigo Quintet, deska Písňobraní dvojice Plocek a Šuranská byla vyhlášena nejlepší v oblasti world music. Vítězi v alternativním rocku jsou Ememevoodoopöka s albem Dort jak brus, heavymetaloví Ador Dorath si odnesli cenu za desku Symbols. Hudebním webem roku je stránka kapely Kryštof.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!