Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Aukční den galerie Kodl nabídne Kupku, Toyen nebo nejdražšího žijícího umělce Richtera

František Kupka - Koupání. foto: Kodl

PRAHA - V neděli 30. května se na pražském Žofíně uskuteční 85. aukční den galerie Kodl. Největším lákadlem jsou obrazy malířky Toyen nebo Františka Kupky. Dražit se ale budou i plátna známých zahraničních umělců.
  17:00

Letošní aukce se uskuteční kvůli koronavirové situaci online. Je z čeho vybírat. Na aukci jsou zastoupena díla českých i zahraničních malířů, díla moderní i z kolekce 19. století. 

Toyen - Jarmark.
Václav Brožík - Z pole.

V poslední jmenované kolekci nechybí díla umělců takzvané generace Národního divadla, jako byl Václav Brožík, ale nejdou se i kusy od významných figuralistů (Maixner, Machek) nebo krajinomalby (Mařák, Slavíček). Nechybí ani reprezentativní díla na současném trhu vysoce ceněných solitérů Oldřicha Blažíčka, Beneše Knüpfera, Luďka Marolda, Jana Preislera, Maxe Švabinského a Jakuba Schikanedera

Dvěma nejcennějšími kousky jsou obraz Jarmark malířky Toyen (vyvolávací cena 20 milionů korun) a plátno Koupání od Františka Kupky (vyvolávací cena 19 milionů korun). Významné aukční kousky doplňují díla od Emila Fily, Františka Zrzavého nebo Josefa Čapka.

Poválečné umění reprezentuje Mikuláš Medek svým olejem Maso kříže či unikátní kresbou Imaginární portrét. Dvě krásné malby zastupují dílo Zdeňka Sklenáře. Za pozornost stojí i grafický diptych Sabat Jana Koblasy nebo unikátní Velké spínadlo (Klidné) Běly Kolářové.

Zahraniční umělce zastupují zvučná jména.  Sběratelé a zájemci tak v kolekci naleznou vedle ikonických Spots Damiena Hirsta i výjimečnou grafiku Gerharda Richtera (nejdražšího žijícího umělce) s názvem Plot.

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...