Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Až příliš ospalý Hutka

Kultura

  9:10
PRAHA - Jaroslav Hutka je mnohými chápán jen jako folková ikona sedmdesátých let, která žije už pouze minulostí. Tento zjednodušující a povrchní pohled může narušit jeho čerstvé album Koncert v barvách Světlé. Obsahuje totiž zcela nové písně, napsané v posledních třech letech.

Hutka Jaroslav foto: Hynek Glos, Lidové noviny

Jak název napovídá, Jaroslav Hutka u svého nového alba Koncert v barvách Světlé dal před studiovou nahrávkou přednost záznamu lednového vystoupení ve Světlé nad Sázavou. Představuje se na něm převážně v lyrické poloze, ale proniká sem i jeho spolupráce na televizním cyklu Příběhy železné opony - v textech se dotýká historie, předkládá nepříjemné otázky a nutí k přemýšlení.

Nabízí tak odvrácenou tvář dřívější veselé desky Zvířátka, určené hlavně dětem. Podobně jako na ní se i tentokrát autorsky spojil se svým dávným kolegou, dnes už zapomenutým písničkářem Vladimírem Veitem. A v tom je zásadní kámen úrazu.

Zcela ploše a unyle
Veit je bytostný lyrik, jehož melodie volně plynou, postrádají byť jen náznak agresivity a jakékoliv dynamice jako by se programově vyhýbaly. Naproti tomu Hutka v textech probírá témata, která k živějšímu a naléhavějšímu hudebnímu doprovodu přímo vybízejí. Výsledkem tohoto nešťastného spojení je bohužel fakt, že nahrávka působí zcela ploše a unyle.

Namísto silných písní nabízí rozměr blízký melodramatu, text je alfou i omegou všeho a hudba ho jen podbarvuje. Skladby v hudební nevzrušivosti často splývají a zatímco u textů s poetickým vyzněním ještě mohou fungovat, závažnějším existenciálním a historickým tématům prokazuje hudební složka medvědí službu.

Nejčastěji tak u poslechu vyvstává ono otřepané rčení o dobrém úmyslu, který ale nestačí. U písně Sudety nelze nevzpomenout na mnohem působivější zpracování tématu písničkářem Petrem Linhartem a mnohem lépe než mrazivé historické ohlédnutí Böhmen und Mähren (která by klidně mohla být potomkem někdejšího silného Litvínova) nakonec vyznívá například eroticky laděná Setkání v neznámém těle.

Ne špatné, jen nedotažené
Autor si zkrátka u novinky neuhlídal odstup, písničkám by prospěl pohled zvenčí a lze si jen představovat, co by s materiálem udělal schopný producent a pestřejší aranžmá typu toho, které obstaral na někdejších Veitových deskách multiinstrumentalista Emil Pospíšil. Album si písničkář opět vydal sám v duchu „Do It Yourself“ principu - i to celkem jasně prozrazuje jeho vztah a nechuť k hudbě pojaté jako komerční zboží, která závisí na zájmu většinového posluchače.

Intimní, nepopulárními tématy se zabývající nahrávka je jejím pravým opakem. Nakonec se tedy jedná jen o další krok na písničkářově cestě, která naštěstí stále není u konce.

HODNOCENÍ LN: 2/5

Jaroslav Hutka
Koncert v barvách Světlé
Vlastní náklad, 2009

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!