Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

'Baleťáci' si museli nechat slipy. Kvůli Janukovyčové

Kultura

  12:00
KYJEV - Vystoupení české baletní skupiny na 18. festivalu Hvězdy světového baletu v ukrajinském Doněcku pořadatelé částečně zcenzurovali. Češi vystoupili s taneční miniaturou Mariin sen, při níž se tanečníci nakonec svléknou do naha, pořadatelé to však zakázali a vystupující si museli ponechat slipy.

Záběr z představení Mariin sen. foto: www.ndbrno.cz

Informoval o tom ukrajinský server LB.ua, podle nějž se tak organizátoři snažili zavděčit prudernímu vkusu ukrajinské "první dámy" Ljudmily Janukovyčové, patronky festivalu.

"V závěru Mariina snu zůstávají tanečníci před Marií zcela obnaženi. Na zahájení festivalu v Kyjevě 30. září tak tomu skutečně bylo, ale v Doněcku si už umělci museli obléknout spodky," řekl serveru Radu Poklitaru, účastník festivalu a zakladatel divadla Kyjev Modern Balet.

Ukázka z baletního představení Mariin sen:

"Nechápu, proč tak urazili doněcké divačky? Podle mě je to pokrytectví. Žádná žena si přece nemůže přát, aby při vstupu do ložnice viděla muže v trenýrkách," dodal Poklitaru k doněcké korektuře baletu choreografa Petra Zusky, který je uměleckým šéfem baletu pražského Národního divadla.

Anketa

Přijde vám, že je to už za hranicí, když se při baletu či divadle umělci na jevišti zcela svléknou?

Ano 1062
Ne 946

Raději bez urážky

Jak známo, na zahájení festivalu v Doněcku byla přítomna jeho neochvějná patronka Ljudmila Janukovyčová. Organizátoři se zjevně obávali, že by ji pohled na nahá mužská těla mohl urazit, a proto Zuskův balet zcenzurovali, napsal LB.ua.

V této souvislosti server připomněl, že Ljudmila Janukovyčová před dvěma lety opustila předčasně divadlo, protože v představení Ladies Night - Pouze pro ženy byl předváděn mužský striptýz.

Autoři: ,