Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav
130 let

Lidovky.cz

Bárta představil čtyři kila vážek

Slovensko-cest

  21:19
PRAHA - Výsledkem devítileté spolupráce zpěváka Dana Bárty a biologa Aleše Dolného je kniha Vážky České republiky, kterou představili v pražském knihkupectví Akademie. Podle autorů jde patrně o nejobjemnější a také nejtěžší publikaci v Evropě a možná i ve světě o tomto hmyzu.

Dan Bárta foto: Peška StanislavČTK

"Jsou to čtyři kilogramy váhy a 75.000 dat," řekl s nadsázkou Dolný. Podle něj je téměř sedmisetstránkové dílo unikátní rozsahem informací i fotodokumentací, která vznikla díky dlouholetým Bártovým aktivitám. "Podařilo se nám sehnat 76 druhů (vážek) relevantních pro české území a vyfotit je živé," řekl Dolný. Zatímco vědec zajišťoval odbornou část publikace, Bárta podle něj měl na starosti výtvarnou stránku.

"Kniha je zvláštní už tím, že se na ní podílel biolog a umělec," dodal. Podle něj se díky umělcovým snímkům podařilo vystihnout atmosféru, v níž tento hmyz žije. Podle Bárty je na knize, která vznikla koncem loňského roku, cenné to, že se vážkami zabývá z hlediska obrany přírody, nikoli jen životního prostředí obývaného člověkem. "Je tam spousta dat, shrnutí výzkumu od roku 1900 až do současné doby. Je to první ucelená monografie. Vnímám to jako jakýsi svůj 'doktorát'," řekl zpěvák.

Blud a sebeklam
Vážky Bárta fotografoval v Jižní Americe, jihovýchodní Asii nebo v Jihoafrické republice. Podle něj však na zemi příliš nezáleží. "Dobře se fotilo v Namibii, Nikaragui, ale také na Ploučnici v Čechách nebo ve slepých ramenech Dunaje na Slovensku. Ve chvíli, kdy fotím, je jedno, kde jsem. Jde o to, aby nezašlo sluníčko, abych vážku nevyplašil nebo aby aparát nespadl do vody. Nemám čas se zabývat takovými podružnostmi, jako je stát, kde fotím," uvedl.

Pro svou vášeň si umělec musel pořídit profesionální fototechniku. Jeho vztah k umělecké kariéře ale koníček prý neovlivnil. "Rád bych se přesvědčil, že, co se týče přístupu k hudbě, jsem získal víc trpělivosti. Je to ale blud a sebeklam. Za určitých okolností ale práce v terénu působí jako relax," uvedl.

Podle Dolného jsou fotografie jedinečné v tom, že se podařilo zachytit všechny středoevropské druhy vážek v živém stavu. "Prošly ledničkou, aby se utlumila jejich aktivita. Nejde však o preparáty, ale o živé tvory," zdůraznil biolog.

Bárta se svému koníčku věnuje již zhruba deset let. Fotografie a kresby vážek ozdobily i obal Bártovy první desky s llustratosphere. Uspořádal také výstavu fotografií vážek, které vznikly v Peru, Mexiku, Venezuele i v Česku. V minulosti připravoval obálky publikací o broucích roháčích nebo o střevlíkovi.

Autor: