Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Berlín tleskal Edith Piaf

Kultura

  10:22
BERLÍN - Jestliže se v právě vrcholící sezoně nejvíce hovořilo o mimořádném hereckém výkonu Helen Mirrenové v roli královny Alžběty II., teď by se mělo začít hovořit o mladé Francouzce Marion Cotillardové, která dostala s rolí Edith Piaf svou životní příležitost. Využila ji beze zbytku.

Edith Piaf. foto: BARBARA SAX AFP

Snímek La Mome se ve světě bude uvádět pod názvem La Vie en rose (podle jedné z písní Edith Piaf), u nás bude mít premiéru 31. května a titul bude znít Edith Piaf. Pod filmem je podepsaný režisér Olivier Dahan, ten je také autorem scénáře, který vznikl vcelku velmi důsledně podle biografické knihy, kterou napsala Simona Berteautová, sestra Edith Piaf.

Příběh mapuje takřka celý život slavné šansoniérky, od dětství mezi prostitutkami v nevěstinci a na ulici s otcem-artistou přes „kariéru“ pouliční zpěvačky a první úspěchy na scéně až po závratnou slávu a smutný konec vyčerpané ženy závislé na morfiu.

Jedenatřicetiletá Cotillardová (teď ji můžeme vidět ve filmu Dobrý ročník) hraje Piaf od patnácti let až do smrti. Proměna je to takřka dokonalá a rozhodně není pouze výbornou prací maskérů. Zásadní podíl na ní nese především herečka. Na tiskové konferenci přiznala, že před natáčením toho o Edith Piaf mnoho nevěděla: „Ale snažila jsem se pak dozvědět co nejvíc. Nechtěla jsem ji jen imitovat, chtěla jsem ji opravdu dobře poznat a prožít její osud spolu s ní.“

Herečka přesně vystihla typickou klátivou chůzi, nahrbený postoj, gesta holky z ulice i výrazný chraplavý hlas, který se ani v nejmenším nepodobá jejímu skutečnému - prý jí dalo obzvlášť velkou práci najít správnou polohu. Jediné, čím nemohla Cotillardová posloužit, byl adekvátní zpěv. Většinu písní za ni nazpívala Jil Aigrot. Režisér Dahan zase přiznal, že na počátku tohoto projektu nebyl jeho obdiv ke zpěvu Edith Piaf, ale fascinace jejími fotografiemi, těmi známými i těmi z dětství.

Právě nejrůznější proměny tváře hlavní hrdinky nám nejvíce uvíznou v paměti. Na tiskovce padl dokonce názor, že Piaf žila podle hesla rockerů: sex, drogy a rock'n'roll. Což vůbec není poznámka od věci, drogy tu jsou a šanson v jejím podání je cosi jako ušlechtilý rock'n'roll, jen její pověstný sexuální apetit tvůrci ve filmu poněkud potlačili.

Hrála i pražská Lucerna
Film se natáčel na nejrůznějších místech ve Francii, několik scén vzniklo v Kalifornii, avšak takřka dvě třetiny natáčecích dnů strávil štáb v Praze, kde se točily všechny interiérové scény i pár exteriérů. Ve filmu si tedy zahrála pražská Lucerna, ale například také Vladimír Javorský nebo Marek Vašut, který nemůže chybět prakticky v žádné zahraniční zakázce natáčené v Česku (tentokrát si vystřihl epizodní roli lékaře).

Podstatnější je, že Česká republika je jedním z koproducentů filmu, takže vedle Menzelova Anglického krále máme v hlavní soutěži Berlinale ještě alespoň čtvrtku filmu.

Na zahajovací projekci 57. ročníku Berlinale nechyběl nikdo, kdo v německém filmu něco znamená. Na Edith Piaf se přišli podívat Wim Wenders,Volker Schlondorff, Tom Tykwer nebo Franka Potente.

Nechyběl veterán amerického filmu Arthur Penn, který bude na Berlinale přebírat čestného Zlatého medvěda. A přišel i Steven Soderbergh, ten dnes představí svůj soutěžní film The Good German, špionážní drama z poválečného Berlína, které natočil - jak jinak - s Georgem Clooneym.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!