Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Bluesový král Buddy Guy končí, s českými fanoušky se rozloučí koncertem

Buddy Guy foto: Liver Music

V neděli 16. července přijede do České republiky úřadující „bluesový král“, kytarista a zpěvák Buddy Guy. Svůj český debut si odbyl před pěti lety na vyprodaném koncertu v pražské Lucerně. Nyní se šestaosmdesátiletá legenda rozloučí se svými fanoušky v rámci turné nazvaného Damn Right Farewell v pražském Kongresovém centru.
  16:00

Soudě podle dosavadního průběhu turné, současný repertoár Buddyho Guye je jakýmsi shrnutím nejen jeho vlastní dosavadní kariéry, ale také poctou hudebníkům, s nimiž v průběhu své dlouhé kariéry spolupracoval nebo které aspoň na svých nekonečných koncertních šňůrách potkával.

Například na vystoupení ve slavné pařížské Olympii 11. července zahrál písně z repertoáru klíčové postavy chicagského blues Muddyho Waterse, v jehož kapele v 60. letech vyrazil za světovou slávou, ale i písně z repertoáru Johna Lee Hookera, B.B. Kinga, Little Miltona nebo dlouholetého parťáka, harmonikáře Juniora Wellse.

V Guyově aktuálním koncertním repertoáru samozřejmě nechybějí ani jeho vlastní skladby, od těch nejstarších, až po ukázky z nedávných desek. Poslední album The Blues Don’t Lie, které vyšlo loni v září, bylo nominováno na cenu Grammy. LN v recenzi konstatovaly: „Je nejen brilantní moderní nahrávkou vycházející ze subžánru chicagského blues, ale také hluboce osobní výpovědí.“ A dodaly: „Někdo považuje blues za historický hudební žánr. Buddy Guy na novince ale opět dokazuje, že ani ty největší legendy ještě zdaleka neřekly své ‚amen‘ a jejich následovníci mají co dělat, aby se jim alespoň přiblížili.“

Guyův vliv na bluesové pokračovatele je naprosto zásadní. Jako o svém hlavním vlivu o něm s nadšením hovořil už Jimmi Hendrix. Osobnosti jako Eric Clapton, Keith Richards, Jimmy Page, Jeff Beck nebo Stevie Ray Vaughan by bez něj hrály patrně úplně jinak, pokud by hrály vůbec. A ani současná mladší generace zastoupená třeba Garym Clarkem Jr. nebo Johnem Mayerem si nenechává Guyův vliv pro sebe.

Není divu, že takovou osobnost poctila americká Akademie hned osmi cenami Grammy, jakož i touž cenou za celoživotní přínos. Fascinující je osmatřicet Blues Music Awards, nejprestižnějších žánrových cen, které Buddy Guy získal a tím se dostal co do jejich počtu na absolutní špičku. Je držitelem pocty Kennedyho Centra za celoživotní přínos americké kultuře, kterou mu předal prezident Barack Obama, pro něhož koncertoval přímo v Bílém domě. A časopis Rolling Stone jej zařadil na 23. místo respektovaného žebříčku 100 nejlepších kytaristů všech dob.

Buddy Guy se narodil v roce 1936, vyrůstal jako jedno z pěti dětí v Louisianě v malém městečku Lettsworth. Buddymu bylo pouhých sedm let, když si doma sestavil improvizovanou dvoustrunnou kytaru. V roce 1957 se přestěhoval do Chicaga, kde hrál na mnoha nahrávkách labelu Chess Records s jejich tehdejšími umělci jako Howlin´ Wolf nebo Muddy Waters, a posléze začal vydávat vlastní desky.

Autor: