Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

AUDIO+VIDEO: BraAgas zpívají česky O ptácích a rybách

Kultura

  10:00
Právě dnes vydává nové album O ptácích a rybách převážně ženská skupina BraAgas, známá interpretací lidových písní z celé Evropy. Dámy vstupují díky česky zpívaným písním na zcela novou půdu. Server Lidovky.cz přináší v premiéře k poslechu několik písní z tohoto alba a první videoklip.

BraAgas foto: Pavel Horák

Po dlouhém hudebním lovu se z jiných koutů Evropy kapela konečně vrací domů. Všech třináct skladeb pocházející z českomoravských zpěvníků BraAgas dokazali zpracovat svým originálním přístupem, který jim v minulosti přinesl již řadu ocenění. V roli němých svědků smutných příběhů se ve všech textech písní objevují - jak název alba napovídá - ptáci nebo ryby.

Akustické a netradiční nástroje, stylové posazení zpěvů i souzvuk vícehlasů jsou pro tvorbu BraAgas typické. Nahrávání přesto bylo oproti minulosti poněkud odlišné: „Perkuse mají v těchto písních oproti minulým deskám mnohem méně prostoru, zato se víc ke slovu dostaly nástroje melodické - smyčce a dechy. Ale to patří i k charakteru desky, která je mnohem tklivější a méně rytmická, než ty předchozí,“ říká zpěvačka a hlavní postava kapely BraAgas Kateřina Göttlichová.

„Někteří naši příznivci možná budou překvapeni, jak smutné písně na desce jsou. Ale to byl záměr - zpracovat tyhle silné lidové příběhy. A to naopak třeba osloví úplně nové publikum,“ dodává.

Návrat k domácím melodiim plánovala Kateřina Göttlichová již od prvních nahrávek. „Už kdysi, v době okolo vzniku jsme měly nápad udělat desku, kde by se v každé písni objevil pták. Inspiroval nás tehdy ‚ptačí salonek‘ v Lobkowickém paláci, kde jsme tehdy hrály. Ale při probírání sborníků lidových písní se objevilo pár krásných melodií, kde byla naopak nějaká ryba - a tak koncept vznikl,“ přibližuje Göttlichová kořeny vzniku alba.

Autor:
Témata: ptáci, Ryby, Evropa