Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Britská kapela Radiohead při pražské premiéře nadchla publikum

Kultura

  7:23
PRAHA - Britská rocková skupina Radiohead zahrála poprvé před českým publikem. Na koncert na pražském Výstavišti, během něhož kapela představila průřez svou dosavadní tvorbou, přišlo podle odhadu organizátorů na 17.000 posluchačů.

Radiohead do Prahy přivezli své známé skladby i novinky. Frontman skupiny Thom Yorke byl mezi písněmi skoupý na slovo, mlčení přerušil jen výjimečně, například když jednu z písní věnoval pražskému rodákovi, spisovateli Franzi Kafkovi.

Kapela na svém pražském vystoupení potvrdila pověst alternativní formace, která se nebojí experimentovat. Její koncert provázelo nadšené přijetí publika, v němž bylo i mnoho cizinců; slyšet byla angličtina, španělština i holandština. Vystoupení trvalo více než dvě hodiny a diváci si vyžádali dva přídavky.

Pětičlenná skupina za svou poslední studiovou nahrávku In Rainbows letos získala cenu Grammy za nejlepší alternativní album. Od té doby na internetu zveřejňuje postupně další nové skladby, například These Are My Twisted Words. Ta zazněla i na dnešním pražském koncertu.

Pouťové atrakce a Křižíkova fontána zůstaly na holešovickém Výstavišti dnes večer upozaděné, o to víc prostoru zaplnila obrovská světelná show na pódiu a v okolí znásobená stroboskopy a velkými obrazovkami. Barevné efekty se nesly v duchu alba In Rainbows.

Před hlavní hvězdou večera zahrál berlínský elektronický projekt Moderat.

Předskokana vybral sám frontman Yorke.

Kapela Radiohead je proslulá také svým ekologickým smýšlením a bylo to znát i v českém hlavním městě. Například nápoje se v areálu prodávaly s padesátikorunovou zálohou v omyvatelném a recyklovatelném plastu. Na popud organizátorů dorazily dnes asi čtyři desítky fanoušků na koncert na kole. Z pražské Kampy vyjely odpoledne za zvuků reprodukované hudby a zvonění zvonků až do Holešovic. U Výstaviště pro ně byla připravena hlídaná úschovna kol.

Radiohead prodali přes 30 milionů alb, kritici i diváci je milují za jejich hudební novátorství. Získali mnoho prestižních cen a nominací od Grammy přes Brit Awards až po ceny MTV. Vydali zatím sedm studiových alb.

Největšího uznání se dostalo třetímu v pořadí, OK Computer z roku 1997, které je považováno za jedno z přelomových alb 20. století.

Autoři: ,

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...