Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Britská rada pro klasifikaci filmů zakázala japonskou 'grotesku'

Kultura

  16:11
LONDÝN - Úřady v Británii přikročily k neobvyklému kroku, když zakázaly prodej DVD s jedním japonským hororem. Film je podle nich natolik násilný, že je pro diváky nevhodný.

Grotesque (2009) foto: Reprofoto

Britská rada pro klasifikaci filmů uvedla, že snímek Grotesque (Groteska) představuje krutý a eskalující "scénář ponižování brutality a sadismu". Film režiséra Kôji Shiraishiho je podle ní nepřetržitým sledem scén mučení, jež například zobrazují amputaci, kastraci a vykuchání oběti. Nelze jej proto sestříhat do verze přijatelné pro britské diváky.

Snímek z letošního roku popisuje příběh ženy a muže, které unesou na ulici a probudí se spoutaní v ponurém sklepení. Tam se bez jakéhokoliv vysvětlení stanou oběťmi zvláště sadistického šílence, uvádějí v popisu filmu internetové stránky věnované asijské kultuře.

Grotesque (2009)

Britská rada pro klasifikaci filmů ročně hodnotí kolem deseti tisíc snímků. V posledních čtyřech letech zakázala ještě další dva filmy. Groteska patří do žánru tzv. torture horroru, který má na asijské filmové historii poměrně dlouhou tradici. Dodnes v západním světě vyvolává skandál série Guinea Pig (Za ginipiggu), která vznikla v polovině 80. let. Druhý díl, zobrazující postupné rozčtvrcení a rozsekání dívky maniakem oblečeným do samurajského kostýmu, je údajně rekonstrukce skutečné vraždy.

p>

Autoři:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...