Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Bylo to zadarmo, tak co byste vlastně chtěli…

Kultura

  8:44
Mohl to být hezký letní večer plný balkánských rytmů. Jenže nebyl. Tedy ne pro každého.

Balkánský hudebník Goran Bregovič vystoupil se svým orchestrem na originální scéně postvené na pontonu mezi Karlovým mostem a mostem Legií na Vltavě v Praze. foto: ČTK

Karty byly přitom rozdány dobře: v Praze na Vltavě na ukotveném pontonu u mostu Legií totiž hrál slavný sarajevský Goran Bregović  za doprovodu svého Svatebního a pohřebního orchestru. Pořadatelé zvali diváky na unikátní koncert, který lze sledovat ze Střeleckého ostrova, mostu Legií, přilehlého nábřeží či Karlova mostu a podle pozvánek očekávali šedesát až osmdesát tisíc diváků.

Kolik lidí na koncert skutečně dorazilo se říct přesně nedá, k očekávaným osmdesáti tisícům to mělo zřejmě hodně daleko, ale i tak byla v okolí koncertu hlava na hlavě. Pokud by však někdo čekal, že pořadatelé (mezi nimi i pražský magistrát) přizpůsobí okolí očekávanému počtu návštěvníků, například tím, že omezí dopravu na nábřeží, tak se mýlil. Tramvaje i auta jezdily jako obvykle, pořadatelé (snad pro zvýšení bezpečnosti diváků) jen oddělili chodník od vozovky přenosnými železnými ploty. Jenomže ty sehrály uplně opačnou roli, než pořadatelé patrně zamýšleli - chodníky byly přecpané lidmi, ke kterým přibývali další a další zvědavci až nakonec na chodníku nebylo k hnutí. A možnost odejít? Jen velmi, velmi omezená. A tak je lepší ani nemyslet na nedávnou německou Loveparade.

A jaký vlastně byl samotný koncert Gorana Bregoviče? Patrně dobrý, ale ruku do ohně za to nedám. Po hodinové marné snaze nalézt místo, ze kterého bude bude Svatební a pohřební orchestr alespoň slušně slyšet, když už není vidět, jsem to vzdal.
Jen nevím proč nemohlo být plovoucí pódium posunuto například o pár set metrů proti proudu, kde by byly komfortnější podmínky pro mnohem větší množství diváků… Ale vstup na koncert byl zdarma, takže co bychom vlastně chtěli, že?