Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Nejlepší drama i hlavní herci, dodatečně udíleným cenám Emmy kraluje Boj o moc

Alan Ruck (zleva), Sarah Snooková, Alexander Skarsgard, Brian Cox, Nicholas Braun, Kieran Culkin, Matthew Macfayden a J. Smith-Cameron, držitelé ceny za vynikající dramatický seriál Boj o moc, pózují v tiskovém sále během 75. ročníku udílení cen Primetime Emmy. (16. ledna 2024) foto: ČTK

Seriál o rodině mediálního magnáta Boj o moc získal v noci na úterý už potřetí americkou televizní cenu Emmy v kategorii drama. V kategorii komedií zvítězil seriál Medvěd. Oba seriály navíc dominovaly i v hereckých kategoriích. Televizní ceny Emmy se měly udílet už v září, ale přenos byl odložen kvůli stávce hollywoodských herců a scenáristů.
  7:41aktualizováno  9:09

Seriál Boj o moc z dílny televize HBO byl favoritem, kategorii dramat opanoval už v letech 2020 a 2022 a po své loňské čtvrté a poslední sezoně si jeho tvůrci vysloužili 27 nominací. Kromě té v hlavní kategorii proměnili také tři herecké: Sarah Snooková a Kieran Culkin, kteří v rodinné sáze ztvárnili děti zahořklého patriarchy Logana Roye, si odnáší ceny pro nejlepší herce v hlavních rolích v dramatu, Matthew Macfayden byl oceněn za výkon ve vedlejší roli.

„Všichni jsme do toho dali všechno a laťka byla hodně vysoko,“ řekla Snooková podle agentury AP, když přebírala své ocenění. Scenárista Jesse Armstrong si zase povzdechl, že ukončit seriál pro něj bylo velmi smutné, „ale byla obrovská radost to dělat“.

Na straně komedií na třetí cenu nedosáhl seriál z fotbalového prostředí Ted Lasso, když porota dala přednost Medvědovi, který má za sebou dvě série. V nich vypráví příběh talentovaného šéfkuchaře Carmyho, který se po letech vrací domů, aby po zesnulém bratrovi převzal jeho strádající sendvičové bistro.

Představitel hlavní role Jeremy Allen White v pondělí proměnil svou první nominaci na nejlepší výkon herce v komedii. V kategoriích pro herce ve vedlejších rolích se to samé podařilo Ayo Edebiriové a Ebonu Moss-Bachrachovi, kteří v seriálu ztvárnili jeho kolegy.

„Tohle je pořad o rodině, o nalezené rodině a skutečné rodině,“ shrnula Medvěda Edebiriová. „Strašně tenhle pořad miluju, naplnil mě, zažehl ve mně plamen,“ uvedl zase White.

Původně se měly ceny předávat v září, organizátoři však byli nuceni tradiční termín opustit kvůli souběžné stávce hollywoodských herců a scenáristů. Stávky definitivně skončily až v listopadu po dohodě odborového svazu herců s velkými studii na novém kolektivním kontraktu.

Právě ukončený 75. ročník cen Emmy není mimořádný jen kvůli čtyřměsíčnímu odkladu, neboť se odehrává na pozadí otřesů v televizním průmyslu. Jde jednak o změny vyvolané vzestupem streamování – a také rozpadem tradičního televizního kalendáře, v jehož důsledku bylo o obsahu obálek na slavnostním vyhlášení v mnoha případech rozhodnuto před řadou měsíců.

Tituly ze streamovacích platforem nicméně tentokrát bodovaly až v méně prestižních kategoriích, když například desetidílné drama Ve při zvítězilo mezi minisériemi.

Přehled hlavních televizních cen Emmy za rok 2023:

nejlepší seriál (drama) - Boj o moc

nejlepší minisérie - Ve při

nejlepší komediální seriál - Medvěd

nejlepší herečka v hlavní roli v dramatu - Sarah Snooková - Boj o moc

nejlepší herec v hlavní roli v dramatu - Kieran Culkin - Boj o moc

nejlepší herečka ve vedlejší roli v dramatu - Jennifer Coolidgeová - Bílý lotos

nejlepší herec ve vedlejší roli v dramatu - Matthew Macfadyen - Boj o moc

nejlepší herečka v hlavní roli v minisériích - Ali Wongová - Ve při

nejlepší herec v hlavní roli v minisériích - Steven Yeun - Ve při

nejlepší herečka ve vedlejší roli v minisériích - Niecy Nash-Bettsová - Monstrum - příběh Jeffreyho Dahmera

nejlepší herec ve vedlejší roli v minisériích - Paul Walter Hauser - Volavka

nejlepší herečka v hlavní roli komediálního díla - Quinta Brunsonová - Základka Willarda Abbotta

nejlepší herec v hlavní roli komediálního díla - Jeremy Allen White - Medvěd

nejlepší herečka ve vedlejší roli komediálního díla - Ayo Edebiriová - Medvěd

nejlepší herec ve vedlejší roli komediálního díla - Ebon Moss-Bachrach - Medvěd

Autoři: ,