Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Kultura

S výhledem na vzducholoď. Letní kino v DOXu láká na umělecké filmy a snímky ze života umělců

Gulliver – vzducholoď v Doxu foto: Jan Slavík

Nevšední kinematografický zážitek nabízí v létě Centrum současného umění DOX. Ve spolupráci s butikovým kinem Edison Filmhub a distribuční společností Film Europe tevírá své letní kino na zatravněné střeše s výhledem na vzducholoď Gulliver. Letos galerie zasvětila program uměleckým filmům nebo přímo filmům o životech umělců.
  11:35

Dramaturgie v architektonicky neotřelém letním kině představí spojení současné umělecké kinematografie se samotným světem umělců, a to každou středu od 5. července do konce srpna. Letos tak letní kino nabídne po setmění divákům celkem devět projekcí na velkoplošném venkovním plátně, nerušený zvuk bezdrátových sluchátek, otevřený bar a novou formu zážitku s uměním.

Program kina

  • 21:30, 12. 7. Gauguin – Voyage de Tahiti (Francie)
  • 21:30, 19. 7. Leonora addio (Itálie)
  • 21:30, 26. 7. Velká nádhera (Francie, Itálie)
  • 21:30, 2. 8. Turné (Francie)
  • 21:30, 9. 8. Caravaggiův stín (Itálie, Francie) – předpremiéra
  • 21:30, 16. 8. Prase (Írán)
  • 21:30, 23. 8. Sůl Země (Francie, Itálie, Brazílie)
  • 21:30, 30. 8. Frankofonie (Francie, Německo, Nizozemsko)

„Propojení centra současného umění DOX s pečlivou artovou dramaturgií butikového kina Edison Filmhub vzniklo organicky, vášní vytvářet mosty v různých segmentech kulturního zážitku. Filmy, které prochází našim dramaturgickým výběrem překračují běžnou sféru kinematografického zážitku stejně, jako kurátorství v DOXu přetváří všední zkušenost s uměním,“ popisuje spolupráci ředitel společnosti Film Europe Ivan Hronec.

A dodává: „V programu letního kina (nazvaném lakonicky ART), který jsme se skvělým DOX týmem připravili, se prolíná současná umělecká kinematografie a světy umělců samotných. Od Caravaggia až po Jeana-Luca Godarda, od pařížského muzea Louvre až po íránské autoritářské dusno, od výtvarného umění až po burlesku.“