Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Cenami Anděl letos provede Honza Dědek, přibude i nová kategorie

Ceny Anděl foto: Zbyněk Surovec

Vyhlášení cen České hudební akademie Anděl se letos uskuteční 30. března v pražském centru O2 universum. Večerem provedou moderátoři Ivana „Fancy“ Kulhánková a Honza Dědek. Poprvé bude předán Anděl v nové kategorii Společný projekt.
  11:04

Aktuálně se koná první kolo hlasování členů akademie, ze kterého vzejde vždy sedm interpretů či děl v každé z patnácti kategorií.

V kategorii Společný projekt akademici ocení překvapivá spojení interpretů, muzikantů nebo hudebních těles. „Chceme, aby ceny Anděl reflektovaly aktuální hudební vývoj a trendy. V posledních letech jsme řešili, kam zařadit mnoho výrazných novinek, kterým byly malé osobnostní kategorie Sólový interpret a interpretka a zároveň se nehodily ani do kategorie Skupina,“ vysvětlil vznik nové kategorie předseda rady akademie Honza Vedral.

I letos bude hlasování o vítězích Andělů tříkolové a rozhodne o nich Česká hudební akademie a její specializované sekce. Aktuálně běží první kolo hlasování, ze kterého vzejde vždy sedm interpretů či děl v každé z patnácti kategorií. Následovat bude druhé kolo hlasování s nominacemi, v závěrečném třetím kole pak členové ČHA rozhodnou o vítězích.

„Tříkolový systém a přednominace nám umožňují upozornit na ještě větší množství dobré hudby, která u nás vychází. Na jejich zavedení jsme měli skvělý ohlas a akademikům takové síto dává prostor věnovat posuzovaným dílům před finální volbou opravdu pozorný poslech,“ podotkl Vedral.

V radě akademie společně s ním zasedli hudební publicista Josef Vlček, ředitelka České národní skupiny Mezinárodní federace hudebního průmyslu (ČNS IFPI) Petra Žikovská a producentka cen Anděl Lucie Hájková. Do České hudební akademie, která rozhoduje o vítězích, bylo letos osloveno téměř sedm set osob. Jsou mezi nimi profesionálové napříč branží i už dříve ocenění muzikanti.

Předávání šestnácti sošek Anděla se šalmají od akademického sochaře Jaroslava Róny doprovodí hudební vystoupení, která představí různé podoby aktuální české hudební tvorby. „Vystoupení opět doplníme originálním stage designem, světelnými a dalšími efekty. Větší kapacita sálu letos umožní uvolnit omezené množství vstupenek také pro veřejnost,“ dodala Hájková.

Předprodej vstupenek bude zahájen v únoru.

Autoři: ,