Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Nominacím na ceny Anděl vládne Miro Žbirka s posmrtně vydaným albem

Kultura

  11:55
Zesnulý zpěvák Miroslav Žbirka je favoritem hudební ankety Ceny Anděl Coca-Cola 2022. Posbíral nominace v celkem čtyřech kategorií včetně skladby roku. Velké šance má také skupina Vypsaná fiXa a zpěvák 7krát3.

Favoritem letošních Andělů je s ohledem na počet nominací Miro Žbirka. S deskou Posledné veci figuruje v kategoriích Album, Sólový interpret a Slovenské album. Píseň Nejsi sám, v níž zpívá i jeho syn David Žbirka, který album produkoval, se může stát Skladbou roku.

V nejsledovanější kategorii Album má šanci uspět kromě Žbirky také zpěvák 7krát3 s deskou II a kapela Vypsaná fiXa díky albu Kusy radosti. Jak 7krát3 tak Vypsaná fiXa se mohou v letošním roce stát držiteli hned tří andělských sošek.

Zpěvák 7krát3 je dále nominovaný v kategoriích Sólový interpret a Videoklip, Vypsaná fiXa pak jako Skupina roku a v kategorii Rock. Akademii oslovila také zpěvačka Pam Rabbit se svojí prvotinou Mom, I’m Lost, díky které si Anděla může odnést za Sólovou interpretku a Objev.

Dále v nominacích figurují zpěvačky Ewa Farna a Lenny, písničkářka Radůza, skupiny Mirai, Vltava, Prago Union nebo zpěvák Dan Bárta.

Stejně jako v posledních letech bude součástí Cen Anděl multižánrová cena popularity, Coca-Cola Cena fanoušků, kterou vyhlašuje titulární partner Andělů. O vítězi, kterého společnost Coca-Cola podpoří částkou sto tisíc korun, bude moci rozhodovat veřejnost prostřednictvím online hlasování na webu Cen Anděl od poloviny března.

„Po Mirai, Viktoru Sheenovi a Smackovi budeme napjatě očekávat, kdo u hudebních fanoušků zvítězí tentokrát. Jsme rádi, že můžeme i tímto způsobem podporovat talenty a hudební projekty a vtáhnout do hlasování také veřejnost,“ doplňuje Veronika Němcová, ředitelka komunikace a vnějších vztahů společnosti Coca-Cola ČR.

Ceremoniál, během kterého poputuje celkem patnáct sošek Andělů k novým majitelům, se uskuteční v sobotu 15. dubna v prostorách pražského Výstaviště. Večerem provede herec Kryštof Bartoš, přímý přenos odvysílá Česká televize.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...